Avaruusjärjestö Nasan aurinko-observatorio kiertää Maata 35 000 kilometrin korkeudessa ja tekee sellaista, mistä useimmat saisivat kovan päänsäryn.
Vuonna 2010 tapahtuneen laukaisunsa jälkeen Solar Dynamics Observatory- eli SDO-satelliitti on nimittäin tuijottanut taukoamatta Aurinkoa.
Yksi satelliitin hienoimmista mittauslaitteista on AIA eli Atmospheric Imaging Assembly, joka on ottanut Auringosta yli 100 miljoonaa kuvaa.
AIA:ssa on neljä teleskooppia, jotka ottavat joka 12. sekunti kahdeksan kuvaa Auringosta kymmenellä eri aallonpituudella.
Aurinko ultratarkassa kuvassa
Tiheän kuvaustahdin ansiosta astrofyysikot ovat saaneet materiaalia, josta he voivat seurata Auringon koronan tapahtumia erittäin tarkasti.
Korona on Auringon kaasukehän uloin kerros, ja se koostuu muun muassa plasmasta (ionisoituneesta kaasusta), jota sinkoutuu Auringosta.
Korona näyttää sijaitsevan hyvin lähellä Auringon pintaa, mutta todellisuudessa se ulottuu miljoonien kilometrien päähän avaruuteen.
Koska Aurinko loistaa voimakkaasti, koronan voi nähdä Maassa vain auringonpimennyksen aikana.
AIA:n teleskoopit pystyvät kuitenkin kuvaamaan Aurinkoa hyvin yksityiskohtaisesti milloin vain, koska ne sijaitsevat korkealla Maan pinnan yläpuolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti