05 tammikuuta, 2018

Kiinalaisen avaruusaseman kappaleita iskeytyy Maahan maaliskuussa. Warning for Portugal, Spain, Italy and Greece!

Kiina on menettänyt Tiangong-1:n hallinnan ja sen arvioidaan iskeytyvän Maan ilmakehään maaliskuussa.
Kiina on menettänyt Tiangong-1:n hallinnan ja sen arvioidaan iskeytyvän Maan ilmakehään maaliskuussa.


Kyseessä on Kiinan ensimmäinen avaruusasema Tiangong-1.
Kiina ilmoitti maaliskuussa 2016 menettäneensä yhteyden 8500 kiloa painavaan asemaan. Saman vuoden syyskuussa maa arvioi, että avaruusasema saapuisi Maan ilmakehään vuoden 2017 loppupuolella.
Yhdysvalloissa Kaliforniassa toimivan Aerospace Corporationin Maan kiertorataa ja avaruusromua tutkiva yksikkö arvioi, että Tiangong-1 iskeytyisi Maan ilmakehään maaliskuun puolivälissä.
Putoamisen tarkka ajankohta on kuitenkin hankala ennustaa, minkä vuoksi yksikkö varoittaa, että arvio saattaa heittää kahdella viikolla suuntaansa.
Kiina ei ole vahvistanut asiaa, mutta Aerospacen mukaan on erittäin todennäköistä, että Tiangong-1 putoaa täysin hallitsemattomasti Maan kamaralle.
Aerospacen mukaan 8500-kiloisesta avaruusasemasta suurin osa tuhoutuu sen osuessa ilmakehään, mutta on todennäköistä, että siitä irtoaa kappaleita, jotka selviävät ilmakehästä palamatta.
Harvardin yliopiston astrofyysikko Jonathan McDowell sanoo The Guardianille, että nämä kappaleet voivat olla kooltaan jopa sadan kilon painoisia.
Niin McDowell kuin Aerospace pitävät epätodennäköisenä, että Maahan iskeytyvä romu aiheuttaisi vaaraa ihmisille. Tämä riskiarvio tarkentuu kuitenkin lähempänä ennustettua putoamista.
Suomeen avaruusasema ei iskeydy.
Euroopan alueella vain eteläosissa on vaara, että Tiangong-1 tippuisi siellä maahan.
Euroopasta Portugali, Espanja, Italia ja Kreikka ovat juuri sillä ohuella vyöhykkeellä, jolle avaruusaseman on todennäköisesti arvioitu putoavan.

Vaikka avaruusasemasta peräisin olevan romun ei uskotakaan osuvan ihmisiin, sen lastissa saattaa kuitenkin olla voimakkaan myrkyllistä ja syövyttävää hydratsiinia, joka saattaa selvitä ilmakehän läpi.
Aerospace varoittaakin ihmisiä olemaan koskemasta avaruusromua ja hengittämättä niistä mahdollisesti nousevia höyryjä.

Lähteet: Aerospace ja The Guardian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti