06 huhtikuuta, 2019

Event Horizon -projektin ensimmäiset tulokset keskiviikkona

Taiteilijan näkemys mustasta aukosta.















Taiteilijan näkemys  MUSTASTA AUKOSTA 
keskiviikkona ihmiskunta saa eteensä jotain ennennäkemätöntä: 
kuvan mustasta aukosta - 
kuusi tiedotustilaisuutta

Tutkijat ovat ilmeisesti tehneet jotain ennennäkemätöntä. 
Event Horizon Telescope -projektin tähtitieteilijät pitävät samanaikaisesti kuusi tiedotustilaisuutta ensi keskiviikkona ja lupaus on, että tuolloin julkistetaan ”uraauurtava tulos”.
Tiedotustilaisuudet pidetään viidellä eri kielellä Brysselissä, Santiagossa, Shanghaissa, Taipeissa ja Washingtonissa alkaen kello 16 Suomen aikaa. Englanninkielistä lähetystä voi seurata livenä ainakin Euroopan komission Youtube-tililtä.
Oletetusti EHT:n tutkijaryhmä on onnistunut tehtävässään eli saanut aikaiseksi kuvan mustasta aukosta. Mustaksi aukoksi kutsutaan kohdetta, johon on keskittynyt pieneen tilaan niin valtava määrä ainetta, että sen synnyttämä gravitaatiokenttä ei salli minkään - edes valon - paeta sieltä.
Koska mikään säteily ei pääse ulos mustasta aukosta, ne voidaan havaita vain niiden vaikutusten kautta. Mustan aukon keskustasta, niin sanotusta singulariteetista, on siis mahdotonta saada kuvaa, mutta sen tapahtumahorisontista (engl. event horizon) kyllä. Tapahtumahorisontti on kuvitteellinen raja, jonka takaa hiukkasilta tai säteilyltä ei ole paluuta.

Suhteellisuusteoria koetuksella

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n astrofyysikko ja mustien aukkojen asiantuntija Paul McNamara kommentoi AFP:lle, että hän ja muut EHT:n ulkopuoliset tutkijat odottavat kärsimättöminä, miten uudet tiedot sopivat Albert Einsteinin suhteellisuusteoriaan.
Kolme vuotta sitten yksi tutkijaryhmä todisti painovoima-aaltojen olemassaolon havainnoimalla kahden pienen mustan aukon törmäystä ja vahvistivat osaltaan Einsteinin teoriaa. 
Tämä toi heille myös Nobel-palkinnon.
Törmänneet mustat aukot vastasivat massaltaan reilua 60 Aurinkoa, kun taas Sagittarius A*:n massa on neljä miljoonaa Aurinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti