07 tammikuuta, 2020

Eksoplaneetta TOI 700 b on "asuttava"...?


         TESS Mission's First Earth-size World in Star's Habitable-zone


Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan eksoplaneettoja tutkiva avaruusteleskooppi TESS on löytänyt ensimmäisen, mahdollisesti asuttavan Maan kokoisen eksoplaneetan vain noin sadan valovuoden päästä Maasta.
Planeetta on osa TOI 700 -kääpiötähden ympärillä olevaa moniplaneettajärjestelmää. TOI 700 on 40 prosenttia Aurinkomme massasta ja koosta ja vain puoliksi niin lämmin.
TESS on löytänyt kääpiötähden kiertoradalta kolme planeettaa, joiden nimiksi on annettu TOI 700 b, c ja d. Näistä eksoplaneetoista vain äskettäin löydetty TOI 700 d sijaitsee asuttavalla vyöhykkeellä eli ei liian lähellä tai liian kaukana tähdestä, ja siellä voisi lämpötilan perusteella olla nestemäistä vettä.
Uusi eksoplaneetta on 20 prosenttia Maata suurempi, ja se kiertää tähtensä ympäri 37 päivässä. Planeetta 700 d saa tähdeltään 86 prosenttia energiasta, jonka Maa saa Auringosta. Planeetta on sellaisessa asennossa, että sen toisella puolella on aina päivä.
Tiedossa ei ole vielä, mistä 700 d -planeetta koostuu. Tutkijat ovat kehitelleet tähden kokoon ja tyyppiin perustuvia malleja planeetan ilmakehän koostumuksen ja pinnan lämpötilan arvioimiseksi. Tutkijoiden mukaan 700 d voi käyttäytyä hyvin eri tavalla kuin Maa.
Astronomit pitävät uutta planeettalöytöä jännittävänä, koska kyseessä on yksi harvoista, mahdollisesti asuttavista aurinkokuntamme ulkopuolelta löytyneistä planeetoista.
Lähde: Nasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti