09 maaliskuuta, 2020

ihmiskunnan evoluutio rappeutuu




Uhkakuva on, että tekoäly nopeuttaa teknologista kehitystä ja sosiaalista muutosta niin paljon, että ihmiset eivät ehdi sopeutua siihen.
Tällaista kehitystä kutsutaan singulariteetiksi.
Singulariteetti voidaan myös ymmärtää hetkeksi, jolloin kone suunnittelee itseään paremman koneen.

- On perusteltua olettaa, että äly vapautuu pian biologian kahleista, sanoo filosofian professori Huw Price.

Ihmisen aivokapasiteetti on alamäessä, ja hypoteesin perusteluna on se, että ihminen ei enää tarvitse älyllisiä kykyjään selviytyäkseen hengissä modernissa nyky-yhteiskunnassa. Kun älyä ei enää tarvita hengissä pysymiseen, sitä tukevat geenit alkavat rapistua perintönä tuleville sukupolville.

Asiat olivat paremmin tuhansia vuosia takaperin, jolloin ympäristön luomat haasteet tukivat älyllistä kehittymistä nostaen ongelmien ratkomisen ihmisen kohdalla huippuunsa.
Nyt ihminen on älyllisen rappion tiellä ja olemme tutkijoiden mukaan tyhmistyneet hitaasti, mutta varmasti urbanisaation varhaisista ajoista lähtien aina tähän päivään asti.

Neurotieteen viimeisimpien havaintojen mukaan ihmisen aivotoimintaa tukevat geenit ovat hyvin alttiita mutaatioille, mutta valmiissa maailmassa ei ole geneettiselle kehittymiselle tarpeeksi haastetta.
Ihmisen kohdalla luonnonvalinta ei ole enää pitämässä huolta siitä, että älyllisesti kyvykkäimmät jäävät henkiin.

Laskelmien mukaan 2000-5000 geeniä takaa ihmisen älylliset kyvyt, mutta keskimäärin jokainen vastasyntynyt kantaa DNA:ssaan 25-65 erilaista mutaatiota, joita omilla vanhemmilla ei ole. Käytämme aivokapasiteetistamme parhaimmillaankin vain noin 10%.                                                                     

Olen tätä mieltä, että: 
Luonto tekee parhaansa ja heittää mutaatioita kehiin kehittyäksemme.
Mutaatioprosessit aiheuttavat päivittäin tuhansia muutoksia eliön DNA:han, mutta koska solun DNA- korjausmekanismit ovat varsin tehokkaat,
vain murto-osa niistä jää pysyviksi.
Ja vain sukusolulinjassa tapahtuvat mutaatiot voivat siirtyä seuraavaan sukupolveen.
Toisaalta, mutaation tapahtuminen ei riipu siitä, onko se kyseisessä ympäristössä "edullinen tai vahingollinen".   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti