Silloin ihmiset lävistää 2 sekunnissa 2 000000 000000 000000 neutriinoa. Mutta kukaan ei huomaisi mitään, eikä neutriinoista olisi vaaraa – ne kulkevat aineen läpi lähes esteettä.
Tähtitieteilijöiden mukaan meistä 700 valovuoden päässä sijaitseva jättiläistähti Betelgeuse saattaa räjähtää supernovana milloin tahansa seuraavan 100 000 vuoden aikana. Niinpä todennäköisyys tapahtumalle meidän omana elinaikanamme on pieni, mutta se ei estä tutkimasta silkasta mielenkiinnosta, mitä Maan päällä tapahtuisi.
Räjähdys näkyisi suurimmassa osassa maailmaa, lukuun ottamatta pientä aluetta etelänavan ympärillä.
Supernovat kuitenkin poikkeavat stabiilisti paistavista tähdistä siinä, että niiden energiasta vain mikroskooppisen pieni osa vapautuu näkyvänä valona. Noin 99 prosenttia supernovan energiasta purkautuu neutriinoina ja antineutriinoina, ja jäljelle jäävästä osuudesta suurin osa kaasupilven liike-energiana ja gammasäteinä.
Itse asiassa Betelgeusen räjähdysaallon saapuessa Maahan ihmisruumiin lävistäisi noin 2 sekunnissa osapuilleen 2 000000 000000 000000 neutriinoa ja antineutriinoa. Niiden energiavuo olisi pyöreästi 7 megawattia neliömetrille – eli noin 8000 kertaa keskipäivän auringonpaahdetta enemmän.
Luvut ovat häkellyttävän suuria, mutta kaikeksi onneksi neutriinot ovat vaarattomia ja äärimmäisen aavemaisia hiukkasia, jotka läpäisevät materiaa lähes esteettä. Sana ”lävistäisi” onkin siksi hyvin kirjaimellinen. Koko käsittämättömästä neutriinojen tulvasta arviolta vain 8–16 ”osuisi” ihmiseen eli reagoisi ihmiskudoksen kanssa, ja kaikki loput vain kulkisivat läpi.
Nämä kymmenkunta neutriinoa eivät aiheuttaisi käytännön elämälle mikroskooppisintakaan vaaraa, eikä ihminen kykenisi niitä huomaamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti