Tutkittu supermassiivinen musta aukko sijaitsee M87- eli Messier 87 -galaksin keskustassa 55 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Aukolla on yhtä paljon massaa kuin 6,5 miljardilla Auringolla.
Aika-avaruuteen syntyneet aukot ahmaisevat painovoimansa vuoksi kaiken, mikä päätyy niiden niin sanotun tapahtumahorisontin sisälle, niin aineen kuin valon.
Varsinaisesta aukosta ei saa kuvaakaan, vaan kuuluisassa kuvassa on tapahtumahorisontin varjo plasman keskellä. Se on ionisoitunutta ainetta, joka kiertää aukkoa kuumana ja säteilevänä.
Tapahtumahorisontti on raja, jonka sisältä ei ole paluuta, mutta aivan sen ääreltä on. Ennestään tiedettiin, että mustan aukon ympärillä on magneettikenttä, joka torppaa aukolta osan sen ateriasta. Magneettikentän rakennetta ei kuitenkaan tunnettu.
The Astrophysical Journal Letters -lehdessä julkaistut kaksi tutkimusartikkelia – Polarization of the Ring ja Magnetic Field Structure Near the Event Horizon – valaisevat nyt sitä, miten plasman mukanaan kantama magneettikenttä pystyy vastustamaan mustan aukon painovoimaa ja estämään osaa kaasusta putoamasta aukkoon. Aukon ääreltä paennut kaasu suihkuaa hyvin kauas, jopa yli viidentuhannen valovuoden päähän.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti