14 heinäkuuta, 2021

Uusi askel Kiinan avaruusohjelmassa

Kiinan avaruuslentäjien kolmikko pystyttää tulevan avaruusaseman ensimmäisiä osia ja rakentaa viestiyhteyksiä. He elävät avaruudessa ainakin kolme kuukautta.

       Kiinan uusi avaruus­asema sai ensimmäiset asukkaat.  

Kiina rakentaa uutta avaruusasemaa, jolla on merkittävä rooli maan avaruusohjelmassa. Asema sai ensimmäiset asukkaansa torstaina 17. kesäkuuta, kun Kiinan kolme avaruuslentäjää kiinnittyi aseman Tianhe-moduuliin Shenzhou-12 -lennolla. Asema on täysin valmis vasta 11 lennon jälkeen, mutta silti ehkä jo vuoden 2022 lopulla. Aseman ensimmäinen moduuli vietiin radalleen 29. huhtikuuta.

Kantoraketti Pitkä Marssi 2F vei ensimmäisen avaruuslentäjäkolmikon Maata kiertävälle radalle ja ja asemalle vain noin seitsemässä tunnissa. Kantoraketti lähetettiin Luoteis-Kiinasta Jiuquanin avaruuskeskuksesta, joka sijaitsee Gobin autiomaassa, kertoo Space Daily. Kolmikko elää asemalla ainakin kolme kuukautta, jos kaikki menee hyvin. Näin heistä tulisi avaruudessa pisimpään eläneitä kiinalaisia.

Avaruuslentäjien kolmikko pystyttää tulevan avaruusaseman ensimmäisiä osia ja rakentaa viestiyhteyksiä. 

Uusi asema on merkittävä askel Kiinan avaruusohjelmassa. Maa on edennyt 2000-luvulla vauhdilla avaruuden supervallaksi ja hätyyttelee jo Yhdysvaltoja. Aseman edeltäjiä olivat 2010-luvulla avaruuslaboratoriot Tiangong-1 ja Tiangong-2. Niissä Kiinan avaruuslentäjät tekivät sarjan kokeita. Tätä ennen Maata on kiertänyt kaikkiaan yhdeksän eri avaruusasemaa, joille on lennätetty avaruuslentäjiä. Ennen uutta kiinalaista avaruusasemaa Maata kiersi nykyisellään vain yksi avaruusasema, kansainvälinen ISS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti