18 kesäkuuta, 2024

Boeing sai vietyä astronautit avaruusasemalle

Suni Williams (vas.) ja Butch Wilmore pääsivät viimein avaruusasemalle. Kuvassa he ovat Starlinerin simulaattorissa.

Suni Williams (vas.)ja Butch Wilmore pääsivät vihdoin ja viimein avaruusasemalle. Kuvassa he ovat Starlinerin simulaattorissa. 

Boeingin alus telakoitui ensi kertaa ISS-avaruusasemaan.

Boeing sai kun saikin vietyä kaksi astronauttia ISS -avaruusasemalle. Boeingin alus Starliner telakoitui ISS-avaruusasemaan uudella yrityksellä torstaina. Starliner ja Boeing veivät näin ihmisiä ensi kertaa avaruuteen.

Starlinerin kapselissa matkustivat kokeneet Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan astronautit  Suni Williams (kuvassa vas.) ja Butch Wilmore. 

Telakointi viivästyi, koska kapselin ohjaussuuttimissa oli häiriöitä. Suurin osa niistä saattin korjattua, ja Starliner sai luvan lähestyä uudelleen avaruusasemaa.

STARLINER kohosi avaruuteen Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta.

Lähtö lykkääntyi useaan otteeseen. Syinä olivat venttiilien vuodot ja ongelmat muun muassa voimansiirrossa.

”Calypso, vie meidät avaruuteen ja tuo takaisin!” huudahti kapselissa pilotti Williams juuri ennen lähtöä. Calypsolla hän viittasi kapselille annettuun nimeen.

Astronautit viipyvät asemalla noin 400 kilometrin korkeudessa hieman yli viikon.

Lopulliseen testiin Starliner joutuu, kun se ajetaan paluulennolla takaisin maapallon ilmakehään. Pieni vika ohjauksessa ei haittaa paluuta, sanoivat avaruusinsinöörit Space.com -verkkosivuston mukaan.


Lennolla astronautit kokeilevat uuden aluksen käsiohjausta. He testaavat myös pelastautumista ja harjoittelivat eri laitteiden käyttöä. Kokemukset kerrotaan tuleville Stalinerin astronauteille.

Starlinerin kapseliin sopii seitsemän matkustajaa. Se on suunniteltu kestämään kymmenen avaruuslentoa. .

Miehittämätön Starlinerin koelento epäonnistui joulukuussa 2019. Starliner ei silloin pystynyt telakoitumaan avaruusasema ISS:ään.

Muitakin ongelmia oli, esimerkiksi Starlinerin jarruvarjoissa. Nyt viat on korjattu.

Juuri varjojen ja suojatyynyjen varassa Starliner tömähtää ensi viikon lopulla Maahan. Paluupaikka valitaan sään mukaan. Se on ehkä New Mexicon osavaltiossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti