01 heinäkuuta, 2024

Uusi Starliner-alus on jumissa avaruusasemalla

Astronautteja kyydittävä Starliner on yhä koelennollaan, telakoituneena    avaruusasemaan. 










Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla heräteltiin astronautteja torstaina aamuyöstä Suomen aikaa. Yhdeksän avaruuslentäjää vietiin suojaan kolmeen alukseen, jotka ovat telakoituneet asemaan. Yksi niistä on aivan uusi tulokas, Boeing-yhtiön rakentama Starliner, joka on vasta koelennolla.

Aluksen piti palata Maahan jo yli kaksi viikkoa sitten, mukanaan kaksi astronauttia. Starlinerissa on kuitenkin havaittu useita ohjausventtiilien vuotoja, joita avaruusinsinöörit tutkivat parhaillaan.

Paluuta odotellessa alus tarjosi hetken suojan, kun tuli hälytys, joka kesti tunnin. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ei kertonut syytä sille, miksi astronautteja siirreltiin.

Asiantuntijat kuitenkin sanovat, että syy oli venäläisen satelliitin hajoaminen. Siitä levisi sirpaleita Maan kiertoradalle, kertoo Space.com.

Sirpaleet liikkuvat avaruudessa niin kovaa vauhtia, että pienenkin palasen törmäys avaruusasemaan voisi aiheuttaa paljon tuhoa.

Nasa sanoo, että pako aluksiin oli "varotoimi”. Se ei täsmentänyt, mikä aiheutti hälytyksen.

Mutta merkit viittaavat siihen, että venäläinen satelliitti Resurs-P1 on hajonnut. Siitä irtosi osia ja sirpaleita arviolta yli sata kappaletta.

Satelliitti Resurs-P1 lähetettiin avaruuteen kesäkuussa 2013. Se toimi joulukuuhun 2021, yli odotetun käyttöikänsä, kertoo RussianSpaceWeb.


Starlinerin piti palata Maahan jo keskiviikkona. Nasa kuitenkin ratkoo yhä aluksen ongelmia. Paluulentoa suunnitellaan nyt heinäkuun alkuun. Astronautit Suni Williams ja Butch Wilmore  joutuvat odottamaan paluuta Maahan.

He lensivät Starlinerilla kohti avaruusasemaa viivästysten jälkeen 5. kesäkuuta, vaikka aluksessa oli jo ennen lähtöä havaittu heliumkaasun vuotoja. Helium on Starlinerissa ponnekaasu. Sen avulla aluksen pienillä suuttimilla voi ohjailla alusta.

Vuoto oli maassa ennen lähtöä hyvin pieni. Insinöörit sanoivat, että se ei vaikuta lentoon.

Sittemmin kuitenkin havaittiin neljä muuta vuotoa. Kun Starliner lähestyi avaruusasemaa, yhteensä viisi ohjaavaa venttiiliä 28:sta reistaili.

STARLINER:in lennon piti kestää kestää kahdeksan päivää. Nyt se on venynyt jo neljännelle viikolle, yli 21 päivän.

Nasa on aiemmin todennut että useatkaan vuodot eivät ole vaaraksi lennolle. Starlinerilla on Nasan mukaan vielä tarpeeksi heliumia tankeissaan.

Nasa totesi, että avaruusinsinöörit haluavat nyt kuitenkin tutkia vikoja. Vasta sitten alus palaa Maan ilmakehään ja lopulta maahan.

Starlinerin alempi osa heliumtankkeineen näet palaa ja tuhoutuu ilmakehässä. Näin Nasan insinöörit menettävät tietoja siitä, mikä on heliumin vuotojen syy.

Starlinerilla on yhä lupa palata Maahan, jos hätä uhkaa.

Jos kaikki uhkaa mennä pieleen, astronautit voidaan tuoda Maahan toisella aluksella eli SpaceX:n Dragonilla, joka myös kuljettaa astronautteja asemalle.

SpaceX on kuitenkin Starlinerin kilpailija uudessa ”avaruuden taksiliikenteessä”. Siksi tällainen lennätys olisi noloa Boeingille.

Dragon on kyydittänyt jo vuosia astronautteja ja myös rahtia ISS:lle.

STALINER ja Dragon kuljettavat jatkossa astronautteja asemalle koko 2020-luvun. Nasan ei tarvitse enää tukeutua venäläisten Sojuziin.

Sojuz oli 2010-luvulla vuosien ajan ainoa alus, jolla avaruuslentäjät pääsivät ISS-avaruusasemalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti