13 elokuuta, 2024

Merkuriuksen pinnan alla on timanttien kerrostuma

Messenger-luotain kiersi planeetta Merkuriusta kymmen­kunta vuotta. Nasan kuvittaja asetti luotaimen Hokusai-kraatterin ylle.

Messenger-luotain kiersi Merkuriusta kymmen­en vuotta.


Merkuriuksen hiilipitoisen pinnan alla oli muinoin niin kova paine ja korkea lämpötila, että syvyyksiin saattoi syntyä timanttien iso kerrostuma. Hiilestä saattoi muodostua  raaka­timantteja.

Merkurius on karu ja aurinko­kuntamme pienin planeetta. Sen pinnan alta näyttää kuitenkin löytyneen planeetta Maan asukkaille suuri aarre. Sen vaipassa satojen kilometrin syvyyksissä on nimittäin paksu kerros timantteja, planeettojen tutkijat kertovat.


Merkurius on hämmentänyt planeettojen tutkijoita jo pitkään, kertoo  verkkosivu Space.com.


Planeetalla on useita ominaisuuksia, jotka ovat vieraita aurinko­kuntamme muille seitsemälle planeetalle.

Merkuriuksella on ensinnäkin hyvin tumma pinta. Lisäksi planeetan ydin on hyvin tiheä. Merkuriuksen tulivuoret simahtivat melko nopeasti, kun planeetta syntyi.

Muista planeetoista poikkeavaa on myös Merkuriuksen pinta: siinä on laikkuja, jotka koostuvat grafiitista. Grafiitti on yksi puhtaan, kiinteän hiilen kide­rakenteista.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti Messenger-luotaimen tutkimaan Merkuriusta elokuussa 2004. 

Muistoksi luotain jätti muun muassa hyvän kartan planeetan pinnanmuodoista. Nasan lennonjohto ohjasi Messengerin Merkuriuksen pintaan huhtikuussa 2015. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti