Tähtitieteilijöitä on hämmentänyt epätavallinen ilmiö, kun tutkijaryhmä havaitsi mustan aukon ”röyhtäisevän” ulos tähden, jonka se oli ahmaissut yli kaksi vuotta aikaisemmin.

Tapahtumaketju sai alkunsa vuonna 2018, kun tutkijat havaitsivat tähden imeytyvän mustaan aukkoon, mikä ei itsessään ole harvinaista. Todellinen yllätys koettiin kesäkuussa 2021, kun musta aukko alkoi säteilemään energiaa epätavallisella nopeudella.

Koska mustaan aukkoon ei ollut päätynyt mitään muuta, tutkijat tulivat tulokseen, että sen on täytynyt ”röyhtäistä” ulos materiaalia lähes kolme vuotta aiemmin nielaistuksi tulleesta tähdestä.

– Tämä yllätti meidät täysin. Kukaan ei koskaan ole nähnyt mitään vastaavaa aikaisemmin. Ikään kuin tämä musta aukko olisi äkillisesti alkanut röyhtäilemään materiaalia tähdestä, jonka se söi vuosia sitten. tutkimusta johtanut tutkija Yvette Cendes Harvard & Smithsonianin astrofysiikan laitokselta sanoo tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Astrophysical Journal -lehdessä. Tutkittu musta aukko on nimetty AT2018hyziksi.

Tutkimuksessa seurattiin mustia aukkoja kiertäviä tähtiä Very Large Array -radioteleskoopilla New Mexicossa Yhdysvalloissa.Tutkimuksessa seurattiin mustia aukkoja kiertäviä tähtiä Very Large Array -radioteleskoopilla New Mexicossa Yhdysvalloissa.
Tutkimuksessa seurattiin mustia aukkoja kiertäviä tähtiä Very Large Array -radioteleskoopilla New Mexicossa Yhdysvalloissa. AOP

Viive ja nopeus ennen näkemättömiä

Tähtitieteilijät ovat aiemmin törmänneet vastaavaan ilmiöön, jossa musta aukko sylkäisee nielaisemansa tähden ulos. Aiemmin havaituissa tapauksissa se on kuitenkin tapahtunut muutaman kuukauden sisällä sen jälkeen, kun musta aukko on imaissut tähden. Kolmen vuoden tauko näiden vaiheiden välillä tekee havainnosta ennen näkemättömän.


Toinen hämmentävä tekijä on nopeus, jolla materiaali on virrannut ulos mustasta aukosta. Suurimmassa osassa tapauksissa ulosvirtaus tapahtuu valonnopeuden kymmenesosalla. Tässä tapahtumassa ulosvirtaus saavutti jopa puolet valonnopeudesta.

Tutkijat eivät ole varmoja, mikä on aiheuttanut AT2018hyzin viivästyneen ulosvirtauksen, vaikka he ovatkin esittäneet muutamia vaihtoehtoja ilmiölle. He kuitenkin epäilevät, että ilmiö saattaa olla yleisempi kuin aiemmin on uskottu.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme nähneet näin pitkän viiveen. Seuraava askel on tutkia, tapahtuuko tätä säännöllisesti, tutkimukseen osallistunut Harvardin yliopiston tähtitieteen professori Edo Berger sanoo lausunnossa.

Taiteilijan näkemys tapahtumahorisontista.Taiteilijan näkemys tapahtumahorisontista.
Taiteilijan näkemys tapahtumahorisontista. 

Tapahtumahorisontin takaa ei ole paluuta

Musta aukko on äärimmäisen tiheä, ja sen painovoima on niin voimakas, ettei yksikään hiukkanen tai sähkömagneettinen säteily pysty pakenemaan sen alueelta. Mustaa aukkoa ympäröivää rajaa, jonka takaa pakeneminen on mahdotonta, kutsutaan tapahtumahorisontiksi.

Ennen tapahtumahorisontin saavuttamista pakeneminen on kuitenkin joissain tapauksissa mahdollista.

– On raja, jonka jälkeen olet liian lähellä mustaa aukkoa voidaksesi paeta sitä – sitä kutsutaan tapahtumahorisontiksi. Mutta tämä (ulosvirrannut) materiaali ei missään vaiheessa ylittänyt sitä rajaa, ainakaan parhaimpien arvioidemme mukaan, Cendes selittää.

Toisin sanoen tähti oli tarpeeksi lähellä mustaa aukkoa luhistuakseen äärimmäisen voimakkaan painovoiman vaikutuksesta, mutta ei tarpeeksi lähellä päätyäkseen tapahtumahorisontin taa.

Ennen näkemätön löydös merkitsee uusia tutkimusmahdollisuuksia tutkijoille.

– Teoreetikoille tämä on todella jännittävää, koska yhtäkkiä se avaa uuden ulottuvuuden ymmärryksellemme fysiikasta ja siitä, mikä on mahdollista...