Tähtitieteilijät ovat löytäneet kaukaisen planeetan, joka voi olla samanlaisessa tilanteessa kuin maapallo noin kahdeksan miljardin vuoden päästä.
Löydetty planeetta sijaitsee 4 000 valovuoden päässä maasta, ja se on nimeltään KMT-2020-BLG-0414. Planeetta kiertää valkoista kääpiötä, jollaiseksi Auringon odotetaan muuttuvan viiden miljardin vuoden päästä.
Valkoiset kääpiöt ovat tähtien pieniä ja erittäin tiiviitä ytimiä, jotka jäävät jäljelle, kun tähti on käyttänyt polttoaineensa loppuun.
Ennen valkoista kääpiötä Auringon on ennakoitu muuttuvan punaiseksi jättiläiseksi, joka ”syö” Merkuriuksen, Venuksen ja mahdollisesti jopa Maan ja Marsin.
Suurimman osan elämästään tähdet palavat fuusioimalla vetyä heliumiksi. Kun vety loppuu, massaltaan tarpeeksi raskaat tähdet alkavat fuusioimaan heliumia.
Heliumin syttyessä tähden ulko-osat laajenevat ja tähti muodostuu punaiseksi jättiläiseksi. Tällöin tähti voi paisua jopa sata- tai tuhatkertaiseksi ja ahmia lähellä olevat planeetat.
– Toistaiseksi meillä ei ole konsensusta siitä, voisiko Maa välttyä punaisen jättiläisen nielaisulta, tutkimuksen päätutkija Keming Zhang Kalifornian yliopistosta kertoo tiedotteessa.
– Joka tapauksessa maapallo on asumiskelpoinen enää vain miljardin vuoden ajan, kun valtameret höyrystyvät.
Planeetta sijaitsee Linnunradan keskustan lähettyvillä ja se havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2020.
Aluksi tähtitieteilijät huomasivat emotähden ja sen jälkeen sitä kiertävän kiviplaneetan, joka on kaksi kertaa Maata suurempi ja kiertää 1–2 kertaa kauempana emotähteään kuin Maa kiertää Aurinkoa.
Ihmiskunnan säilymisen arviointi on lähinnä villiä spekulaatiota. Tutkijat eivät vielä tiedä, voisiko ihmiskunta selvitä punaisen jättiläisen vaiheesta tai pystytäänkö koskaan pysäyttämään sellainen lämpeneminen, joka kiehuttaa valtameriä seuraavan miljardin vuoden aikana.
Zhang kuitenkin spekuloi, että ihmiskunta voisi siirtyä Jupiterin ja Saturnuksen jäisille kuille.
– Kun Auringosta tulee punainen jättiläinen, asuinkelpoinen vyöhyke siirtyy Jupiterin ja Saturnuksen kiertoradoille, ja monista niiden kuista tulee valtameriplaneettoja. Tässä tapauksessa ihmiskunta voisi muuttaa sinne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti