29 marraskuuta, 2013

"Vuosisadan komeetta" selvisi sittenkin, vaikka pyrstö kärventyi


 ISON-komeetta näyttää sittenkin selviytyneen Auringon ohituksesta.

Lähimpänä aurinkoa komeetta kulki yli 350 kilometrin sekuntivauhtia halki 2760 asteen pätsin.Komeetta ISON ohitti Auringon pinnan vain noin 1,2 miljoonan kilometrin etäisyydeltä puoli yhdeksän aikaa torstaina Suomen aikaa.
Ohitusta seuranneet tutkijat näkivät teleskoopeillaan, kuinka kookas komeetta katosi Auringon taakse. Auringon valtava kuumuus ja vuorovesivoimat näyttivät aluksi repineen komeetan miltein hajalle. Avaruusjärjestöt NASA ja ESA ehtivät jo arvioimaan, että komeetan ydin olisi tuhoutunut täysin.
ISON-komeetta näyttäisi kuitenkin oletuksista huolimatta sittenkin selvinneen ohituksesta. Suomen tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoi perjantaiaamuna, että vastoin odotuksia ISON-komeetan ydin näyttää selviytyneen Auringon ohituksestaan ja pyrstö on selvästi muodostumassa uudelleen.
Ursan mukaan on vielä kuitenkin mahdotonta sanoa, yltääkö se kirkkautensa puolesta enää havaittavaksi enää edes kiikareilla.

Myös ISON-komeettaa seurannut tiedemiesKarl Battams sanoi myöhemmin Twitter-tilillään, että ainakin osa komeetasta näyttäisi selviytyneen, ja että komeetan jäännökset eivät ole muuttaneet suuntaansa.Jos halkaisijaltaan noin kahden kilometrin kokoinen komeetta olisi selvinnyt kokonaisena, se olisi saattanut olla havaittavissa paljaalla silmällä tähtitaivaalla viikkojen ajan.

- ISON-komeetta ei tulla näkemään paljaalla silmällä ainakaan useisiin päiviin... Jos koskaan, Battams twiittasi lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti