22 syyskuuta, 2014

MAVEN - luotain kiertää nyt Marsia

                     


Nasan MAVEN-luotain saavutti varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa Mars-planeetan kiertoradan, jossa luotain valmistautuu tutkimaan Punaisen planeetan kaasukehän yläosia.
MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) -luotain laukaistiin kohti Marsia viime marraskuun 18. päivänä ja Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedotteen mukaan luotain saapui saapui kuukauden matkan jälkeen Marsin kiertoradalle maanantaiaamuna kello 5:24 Suomen aikaa.

MAVEN on ensimmäinen pelkästään Marsin yläilmakehän tutkimuksiin erikoistunut luotain.

- Ensimmäisenä Marsin yläilmakehän tutkimukseen erikoistuneena luotaimena MAVEN tulee suuresti parantamaan ymmärrystämme Marsin ilmakehän kehityshistoriasta, kuinka ilmasto on muuttunut aikojen kuluessa ja kuinka se on vaikuttanut Marsin pinnan kehitykseen ja planeetan mahdolliseen asuttavuuteen, arvioi Nasan johtajaCharles Bolden.

MAVENin asettuminen Marsia kietävälle radalle varmistettiin maanantaina aamuna luotaimen rakentaneen Lockheed Martin -yhtiön operaatiokeskuksesta Coloradon Littletonissa ja Nasan Jet Propulsion Laboratoryn navigaatiokeskuksesta Kalifornian Pasadenassa.

Seuraavien kuuden viikon aikana MAVEN hakeutuu tarkkaan tutkimuskiertoradalleen ja testaa laitteitaan ja tutkimuksia ohjaavia komentoja.

Testauksen jälkeen MAVEN käynnistää Maan vuoden pituisen tutkimusjakson, jonka aikana se mittaa tietoja Marsin yläilmakehän koostumuksesta, rakenteesta ja kaasujen karkaamisesta ja niiden reagoinnista Aurinkoon ja aurinkotuuliin.

Tutkimusjakson aikana MAVEN tekee viisi syväsukellusta, jolloin sen kiertoradan matalin piste lasketaan 150 kilometristä 125 kilometriin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti