29 joulukuuta, 2014

Evoluutiobiologi selittää Puuma-ilmiötä


Puuma-ilmiö = Aikuinen nainen ja nuori mies


- Ilmiö on kieltämättä mielenkiintoinen, sanoo evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.
Evoluutiopsykologiaa Turun yliopistossa opettavan Rantalan mukaan puumailmiö heijastaa ihmiselle tyypillistä kulttuurillista joustavuutta lisääntymisstrategioissa.
- Tutkimukset ovat osoittaneet, että miehillä on mieltymys nuoruudesta kertoviin piirteisiin naisten kasvoissa ja vartalossa. Vastaavasti suurin osa naisista ilmoittaa suosivansa hieman itseään vanhempia miehiä.
- Näyttää kuitenkin siltä, että osa länsimaissa asuvista naisista haluaa itseään nuoremman miehen ja miehet kelpuuttavat kumppanikseen vanhemman naisen.

Pop-diiva Jennifer Lopez on deittailut useampaakin taustatanssijaansa. Tässä kierroksessa Casper Smart.
Pop-diiva Jennifer Lopez on deittailut useampaakin taustatanssijaansa. Tässä kierroksessa Casper Smart. (ZUMAWIRE.COM/MVPHOTOS)
 
Miehet valitsevat ulkonäkökeskeisesti
Parinvalinnassa naisen ulkonäöllä on suurempi merkitys miehelle kuin miehen ulkonäöllä naiselle.
- Ne esi-isämme, jotka ovat muodostaneet parisuhteen nuoren naisen kanssa, ovat saaneet enemmän jälkeläisiä kuin muut. Luonnonvalinta on johtanut siihen, että miehet ovat alkaneet suosia naisissa nuoruudesta ja hedelmällisyydestä kertovia piirteitä.
Rantala kuitenkin korostaa, että miesten valinta ei perustu naisen absoluuttiseen ikään, vaan pikemminkin piirteisiin, jotka kertovat nuoruudesta.
- Puumailmiö näyttää koskevan vain länsimaita. Onkin todennäköistä, että sen yleistyminen liittyy elinolojen paranemiseen. Keski-ikäiset naiset näyttävät nykyisin paljon nuoremmilta ja seksuaalisesti puoleensavetävämmiltä kuin ennen.
 
Rantala vertaa tilannetta sadan vuoden takaiseen, jolloin keski-ikäinen nainen näytti nykykäsityksen mukaan vanhukselta.
- Nykyisin ulkonäöstään huolta pitävä keski-ikäinen nainen voi hyvinkin herättää miehissä yhtä paljon kiinnostusta kuin ennen vanhaan moni parikymppinen. Kauneudesta on tullut pysyvämpää.
 
Aikuisia naisia on vapailla markkinoilla

Siinä, missä miehet ovat valinneet kumppaninsa ulkonäkökeskeisesti, naiset ovat perinteisesti ottaneet huomioon muitakin asioita. He ovat punninneet, miten hyvin mies pystyy pitämään huolta naisesta ja mahdollisesta jälkikasvusta. Siksi valinta on yleensä kohdistunut vanhempaan mieheen.
Rantala näkee kuitenkin muutoksen myös naisten parinvalinnassa.
 
- Vaikka meillä länsimaissa suurin osa naisista suosii edelleen itseään vanhempia miehiä ja varakkuutta, resurssien ja miehen iän merkitys on todennäköisesti heikentynyt - ainakin suhteessa muihin tekijöihin.
Rantala mainitsee puumailmiölle vielä yhden syyn, jota monikaan ei tule ajatelleeksi: avioerojen yleistymisen.
- Ennen keski-ikäisiä naisia ei yksinkertaisesti ollut vapailla markkinoilla, koska eroaminen oli suuri häpeä. Nykyisin joka toinen liitto päättyy eroon.         
 
Demi Moore ehti olla nuoren kultansa Ashton Kutcherin kanssa naimisissa useamman vuoden.
Demi Moore ehti olla nuoren kultansa Ashton Kutcherin kanssa naimisissa useamman vuoden. (ZUMAWIRE.COM/MVPHOTOS)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti