20 tammikuuta, 2015

Saa nähdä, sijoittaako Google miljardi USD SpaceX-yritykseen?

 

SpaceX-yhtiön alus toi rahtia kansainväliselle ISS-avaruusasemalle huhtikuussa 2014.
SpaceX-yhtiön alus toi rahtia kansainväliselle ISS-avaruusasemalle huhtikuussa 2014. (NASA/ZUMA)

The Information -lehti raportoi, että Google aikoo tehdä miljardisijoituksen SpaceX-yritykseen, jonka suunnitelmana on tuoda edullinen internet koko ihmiskunnan saataville uudenaikaisten satelliittien verkostolla.
Googlen arvellaan päättäneen sijoittaa SpaceX-yritykseen sen jälkeen, kun yhtiön oma satelliittihanke hyytyi, kertoo Fortune. Sijoituksen tarkasta suuruudesta ei vielä ole varmaa tietoa, mutta Wall Street Journalin raportoimien ennakkohuhujen mukaan kyse olisi noin miljardin dollarin eli 860 miljoonan euron summasta.
Mikäli Google todella päättää tehdä näin järkälemäisen sijoituksen avaruusteknologiaan, se tarkoittaa SpaceX:n markkina-arvoksi Googlessa arvioidun 10 miljardia dollaria. Summa yllättänee skeptikot, joiden mukaan kohu SpaceX:n ympärillä on pelkkää kuumaa ilmaa.
Suurta vai suuruudenhullua?
Satelliittien kautta toimivaa internetiä rakentaa myös SpaceX:n kilpailija Virgin Galactic, mutta SpaceX:n perustajan ja toimitusjohtaja Elon Muskin suunnitelmien kunnianhimoisuudelle ei kukaan vedä vertoja. Monet pitävätkin miestä rikkaana haihattelijana, mutta se ole Muskia hidastanut.
Muskin mukaan satelliittiverkon kehittämisen pitkän aikavälin tavoitteena on luoda avaruusajan internet, jota käytetään tulevaisuuden siirtokunnissa vierailla planeetoilla.
SpaceX:n tavoitteena ei ole mikään sen vähäisempi kuin
kokonaisen kaupungin rakentaminen Marsiin.

Teknologia-alalla elämää suuremmaksi hahmoksi noussut Elon Musk on kuin jonkinlainen sekoitus Pelle Pelotonta ja Roope Ankkaa. Teollisuuspohatalla on näppinsä monen tulevaisuuteen tähtäävän teknologiahankkeen sopassa aina sähköautoja valmistavasta Tesla Motors -yrityksestä julkista liikennettä mullistamaan suunniteltuun Hyperloop-hankkeeseen.

Satelliittien armeija
Muskin suunnitelmista satelliittiverkko on mittakaavaltaan suurimpia. Bloomberg Businessweekin mukaan SpaceX:n hankkeeseen kuuluisi satoja satelliitteja, jotka laukaistaisiin noin 35 kilometrin korkeuteen Maan kiertoradalle, paljon lähemmäs planeetan pintaa kuin nykyiset viestintäsatelliitit.

Matalamman korkeuden ansiosta satelliittikommunikaation viive saadaan Muskin mukaan kutistumaan niin pieneksi, että nopeita yhteyksiä vaativa netinkäyttö mahdollistuu. Teoriassa Muskin järjestelmä vetäisi vertoja nopeimmille nykyisille maata pitkin meneville valokuituyhteyksille.
SpaceX:n satelliittiverkko pystyy kuitenkin johonkin, mitä maakaapeleilla ei voi tehdä: ne kohtelevat kaikkia Maan asukkaita tasa-arvoisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäistä kertaa verkottuneen maailman historiassa laajakaistanopeuksiset verkkoyhteydet saataisiin jopa kaikkein vaikeimmin tavoitettaville kehitysmaiden alueille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti