17 helmikuuta, 2015

Kyberavaruuden "Kuolemantähti"

Kaikkien hakkeriryhmien äiti - Equation

Venäläinen tietoturvayhtiö on varoittanut maailman edistyneimmästä hakkeriryhmästä, jonka takana saattaa olla itse NSA.
Equation-ryhmää kuvaillaan kyberavaruuden Kuolemantähdeksi Tähtien sodan helvetinkoneen mukaisesti.

    Equation-ryhmää kuvaillaan kyberavaruuden Kuolemantähdeksi
    Tähtien sodan helvetinkoneen mukaisesti.

Rikollisten hakkereiden satojen miljoonien eurojen pankkiryöstön paljastanut venäläinen tietoturvayritys Kaspersky Lab on julkaissut taas uuden jymypaukun.
Yhtiö julkaisi maanantaina tietoja hakkeriryhmästä, jota se kutsuu maailman edistyneimmäksi haittaohjelmien rakentajaksi ja värikkäästi jopa "haittaohjelmien galaksin Kuolemantähdeksi". Huippuedistynyt hakkeriryhmä Equation ("yhtälö") on yhtiön mukaan vastuussa monista tietoturva-alan tämän hetken kehittyneimmistä haittaohjelmista.
Kasperskyn mukaan ryhmän käytössä on useita edistyneitä haittaohjelmia, mutta heidän arsenaalinsa kenties pelottavin ase on tiedostonimellä "nls_933w.dll" kulkeva moduuli, jonka kautta Equation pystyy ohjelmoimaan uudelleen useiden eri valmistajien tietokonekiintolevyjen laiteohjelmistoa (firmware), joka ohjaa laitteen perustoimintoja.

Sitkeä saastumus
Tällaisesta saastumisesta on käytännössä mahdotonta päästä eroon, sillä se selviää jopa koneen täydestä alustuksesta. Sen kautta kohteen kiintolevyn sisältöä voi tehokkaasti valvoa hakkereiden päässä.
Tämä erityisesti kybervakoilussa arvokas temppu on Kasperskyn mukaan teknisesti uskomattoman vaikuttava suoritus, joka todistaa ryhmällä olevan valtavat voimavarat. Moduuli puree yli tusinan suuren kiintolevyvalmistajan ohjelmistoihin. Näiden joukossa ovat Kasperskyn mukaan Seagate, Western Digital, Toshiba, Maxtor ja IBM.

Kaspersky on yhdistänyt Equationin useisiin suuriin kyberhyökkäyksiin, kuten vuonna 2008 havaittuun Fanny-matoon, joka käytti hyväkseen kahta eri haavoittuvuutta, joita käytti myöhemmin hyväkseen myös Stuxnet-mato, joka iski Iranin ydinvoimaloiden kimppuun.

Takana NSA ?
Vaikka Kaspersky Labin tutkijat eivät itse nimeäkään tahoja, jotka Equationin takaa löytyvät, yhteys Stuxnetiin on saanut monet arvelemaan, että lähes kaikkivoivalta vaikuttavan hakkeriyhmän takana on Yhdysvaltain signaalitiedusteluvirasto NSA, jonka kaikkialle kurottavat tiedustelulonkerot Edward Snowden paljasti.
 
Tiedusteluviranomaisiin näyttäisi viittaavan myös se seikka, että Equationin kohteeksi ovat valikoituneet strategisesti tärkeät toimialat kuten eri maiden hallitukset, televiestintäyritykset, energiasektorit ja ydintutkimusta tekevät tahot.
Equation-ryhmä on ollut aktiivinen jo pitkään. Kasperskyn mukaan sen kädenjälkiä on havaittu jo vuodelta 2001 ja mahdollisesti jopa vuodelta 1996, eli ryhmä on ollut mahdollisesti toiminnassa jo lähemmäs 20 vuotta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti