23 maaliskuuta, 2015

Mars One- lento vie ihmisiä Marsiin

Mars One haluaa viedä ihmiset asumaan Marsin pinnalle.



Yksi Mars-lennolle vapaaehtoiseksi ilmoittautunut on kutsunut Mars Onen hanketta täydeksi huijaukseksi, kun taas toinen puolustaa projektia.

Mars One haluaa viedä ihmiset asumaan Marsin pinnalle.

Viime vuosien erikoisimpia avaruusalan toimijoita on Mars One -yhdistys, joka on ilmoittanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen perustaa ensimmäisen ihmisten asuttaman siirtokunnan Mars-planeetan pinnalle ja tehdä hankkeesta tosi-tv:n.
Järjestö on hakenut tähän hankkeeseen vapaaehtoisia avaruuspioneereja, jotka on määrä lähettää yksisuuntaiselle lennolle punaiselle planeetalle. Itsemurhalta kuulostavasta tehtäväkuvauksesta huolimatta hankkeeseen on ilmoittautunut monia vapaaehtoisia.
Näistä vapaaehtoisista yksi tuli viime viikolla julkisuuteen ja julisti Mars Onen täydeksi huijaukseksi. Tohtori Joseph Roche on entinen Nasan tutkija, joka ilmoittautui vapaaehtoiseksi Mars Onen hankkeeseen lähinnä uteliaisuudesta.
Hakijoiden määrää liioiteltiin
Roche tuli valituksi hankkeen 100 finalistin joukkoon, jolloin hän alkoi havaita vakavia ongelmia Mars Onen hankkeessa. Fysiikan ja astrofysiikan tohtori kertoi huolistaan Matter-verkkolehdelle nähtyään median kritiikittömän suhtatumisen Mars Oneen. Rochen mukaan media ei ole ollenkaan haastanut järjestön keskeisiä väitteitä.
Räikein Mars Onen valhe on Rochen mukaan väite, että Mars-matkalle olisi hakenut 200 000 ihmistä. Todellisuudessa hakemusten määrä on vain reilu sadasosa väitetystä, 2 761 kappaletta.
Toinen Rochen sisäpiiriläisenä havaitsema kyseenalainen piirre Mars Onessa oli se, että osa 100 finalistin joukosta oli ilmeisesti ostanut itsensä sisään.
Julkisuudessa esiintyneitä finalisteja kehotetaan lisäksi lahjoittamaan 75 prosenttia saamistaan esiintymispalkkioista Mars Onelle. Tällaisten pikkurahojen penääminen finalisteilta on Rochen mukaan merkillistä toimintaa järjestöltä, joka tarvitsee miljardeja hankkeensa toteuttamiseen.

2 kommenttia:

  1. Tieteen Kuvalehdessä 2/2015 oli juttu tästä projektista. Kuulema 202 586 vapaaehtoista olisi ollut. 663 olisi vielä mukana....näistä yx on Ilona Lindholm Hesasta (25 v). Etujoukko lähtis jo 2024...empä tierä?????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä näkymin Ilona ei ehdi olla kenenkään "ilona", eikä olla kantaäiti Marsin sivilisaatiolle. lol

      Poista