18 toukokuuta, 2015

FBI: hakkeri ohjasi lentokonetta

           Uhkakuva toteutui




Yhdysvaltain viranomaisten mukaan lennolta Twitter-viestin takia pois heitetty hakkeri oli päässyt lentokoneen ohjausjärjestelmään.

Viime aikoina tietoturva-asiantuntijat ovat varoittaneet mahdollisuudesta, että asiansa osaavat hakkerit voivat teoriassa kaapata lentokoneen hallintaansa koneen tietoverkkojen kautta.
Nyt tuo uhkakuva näyttää hetkellisesti toteutuneen Yhdysvalloissa, jos liittovaltion poliisi FBI:tä on uskominen. Wired-lehti kertoo, kuinka viranomaisten mukaan aiemmin Twitter-viestin takia United Airlinesin lennolta poistettu tietoturva-asiantuntija oli aiemmin ottanut hetkellisesti haltuunsa ilmassa olleen lentokoneen.
FBI:n asiakirjan mukaan kyseinen mies on tunkeutunut luvatta lentokoneiden järjestelmiin peräti 15-20 kertaa vuosien 2011 ja 2014 välillä käyttämällä hyväkseen koneen viihdejärjestelmää, johon hän tunkeutui kannettavalla ja ethernet-kaapelilla.
Yhdessä näistä tapauksista hänen kerrotaan onnistuneen manipuloimaan lentokoneen moottoreita hallinnoivan tietokoneen koodia, jolloin hän onnistui antamaan toiselle koneen moottoreista käskyn nostaa lentokorkeutta. Tämä nosto johti siihen, että lentokone liikkui sivuttain ilmassa.
Ei kiistä tietoja
Tiedot ovat peräisin FBI:n kuulusteluista. Toistaiseksi on epäselvää, onnistuiko hakkeri todella vaikuttamaan lentokoneen moottoriin vai uskooko hän vain itse onnistuneensa.
 
Kyseinen tietoturva-asiantuntija on aiemmin kertonut Wired-lehdelle toteuttaneensa tällaisen tempun vain simuloidussa ympäristössä kollegansa kanssa. Hän väitti tuolloin, ettei ole puuttunut oikean lentokoneen toimintaan, vaikka tunnustikin tunkeutuneensa tietojärjestelmiin kokeilumielessä ja tarkkailleensa niiden toimintaa.
Asiakirjan paljastumisen jälkeen puhelimitse Wiredille puhunut mies ei suoraan kiistänyt FBI:n tietoja, mutta kertoi niiden olevan "kontekstista irrotettuja". Miestä vastaan ei ole vielä nostettu syytteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti