16 kesäkuuta, 2015

Iloinen yllätys - Philae heräsi

Upotetun kuvan pysyvä linkki

Puoli vuotta komeetan pinnalla ei mennytkään Philaelta nukkuessa.

Laskeutujan on onnistunut kerätä tietoja alkuvuodesta alkaen.
Komeetta 67P:n kyydissä marraskuusta asti matkannut Philae-laskeutuja näyttää avaruusajassa hetkelliseksi tulkittavasta simahtamisestaan huolimatta tehneen muistiinpanoja. Ilmatieteen laitoksen mukaan Philae on kerännyt tietoja jo vuoden alusta lähtien vaikka se ei saanutkaan heti yhteyttä Maahan.

Philaen massamuisti, jonne tiedot on säilötty, on suunniteltu ja rakennettu Ilmatieteen laitoksella.

Philae laskeutui komeetalle viime marraskuussa mutta vaipui pian laskeutumisensa jälkeen horrokseen sen jälkeen, kun siitä loppui akku. Laskeutujaan saatiin yhteys lauantaina yli puolen vuoden tauon jälkeen.

– Hei Maa, kuuletteko minua? Philae-luotaimen Twitter-tilillä kyseltiin lauantaina, kun laskeutuja sai akkunsa ladattua komeetan vietettyä tarpeeksi aikaa Philaen puoli Aurinkoa kohti kääntyneenä.

Kaikkiaan komeetalle laskeutuminen oli merkittävä suoritus. Philaen temppu oli ensimmäinen kerta, kun ihmisten tekemä laite on laskeutunut pehmeästi komeetan pinnalle. Laskeutumista hankaloitti Ilmatieteen laitoksen mukaan se, ettei laskeutumisalustan pinnan koostumusta tiedetty etukäteen. On eri asia laskeutua pitkän avaruusmatkan jälkeen kovalle, huokoiselle tai irtonaisesta pölystä ja sohjosta muodostuvalle komeetalle kuin perinteiselle lentokentän kiitoradalle.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti