24 tammikuuta, 2018

Pentagon: Venäjä kehitti "tuomiopäivän torpedon"



Torpedo on suunniteltu tuhoamaan kohteita vihollisen rannikoilta ja tekemään niistä sukupolvien ajan asuinkelvottomia.
Ydinaseita koskevat yhdysvaltalaiset asiakirjat vahvistavat, että Venäjän hallitus kehittää maailman tehokkainta ydinasetta, kirjoittaa Popular Mechanics. Kyseessä on mannertenvälinen, ydinasein varustettu torpedo.
Asiakirjat ovat vuotaneet julkisuuteen Pentagonista.
Asetta voi kutsua myös vedenalaiseksi lennokiksi. Se olisi ylivoimaisesti maailman tehokkain ydinase. Torpedo tunnetaan nimellä Kanyon, ja siitä vihjasi ensimmäisen kerran Venäjän televisio jo marraskuussa 2015. Torpedot asennettaisiin Sarov-luokan sukellusveneisiin, joissa niitä on jo testattu.
Kanyonin sanotaan olevan erittäin pitkän kantaman itsenäinen vedenalainen ase. Sen kantama on jopa 10 000 kilomeriä ja kulkusyvyys noin kilometri. Venäläisten asiakirjojen mukaan sen matkanopeus olisi sata solmua tunnissa.
Kohdemaalle torpedo on todellinen painajainen, sillä se kantaa jopa sadan megatonnin ydinlatausta. Esimerkiksi Hiroshimaan pudotettiin 16 kilotonnin pommi, joka sekin vastasi 16 000 tonnia TNT:tä. Kanyon siis vastaisi sataa miljoonaa tonnia TNT:tä.
Torpedo olisi kaksi kertaa niin voimakas kuin tähän asti suurin ydinlataus, Neuvostoliitossa räjäytetty Tsar-vetypommi. Vuonna 1961 räjäytetyn Tsarin tehokkuus oli ainakin 50 megatonnia.
New Yorkin rannikolla räjäytettynä sadan megatonnin torpedo tappaisi kahdeksan miljoonaa ihmistä ja kuusi miljoonaa saisi eriasteisia vammoja.
Kanyon on suunniteltu räjähtämään rannikkoalueilla, joissa se tuhoaisi kaupunkeja, merivoimien aluksia ja satamia. Megapommi synnyttäisi myös keinotekoisen tsunamin, joka leviäisi sisämaahan kastellen samalla maan radioaktiivisella vedellä.
Vielä uhkaavammaksi aseen tekee se, että sen ydinkärjessä on radioaktiivista Cobalt-60-isotooppia. Se saastuttaa alueen niin, ettei siellä voi asua jopa sataan vuoteen.
Ensisijaisesti Kanyon on suunniteltu tuhoamaan Yhdysvaltojen ballistisen ohjuspuolustuksen tukikohtien Ground-Based Interceptor -ohjuksia Alaskassa ja Kaliforniassa. Samalla Venäjä tekee yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan torpedolla selväksi sen, että se voi uhata vakavasti Yhdysvaltojen puolustuskykyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti