Camp Century rakennettiin vuonna 1959. Tarvikkeet kuljetettiin paikalle valtavilla

Camp Century rakennettiin vuonna 1959.
Tarvikkeet kuljetettiin paikalle valtavilla "jääjunilla". 
60 vuotta sitten kylmän sodan ollessa kuumimmillaan Yhdysvallat rakensi Grönlannin ikijään sisään verkoston huippusalaisia tukikohtia ydinohjuksille. Tarkoituksena oli valmistautua Neuvostoliiton mahdollista ydiniskua vastaan.
 Jään sisällä asui enimmillään 200 sotilasta. 
Yksi tukikohdista oli Camp Century. Sotilaat elivät jään sisällä, tukikohta oli kokonaan lumen ja jään peittämä. Voimansa tukikohta sai ydinreaktorista.
Camp Century hylättiin vuonna 1967. Sotilaat olettivat, että tukikohtaan tuodut vaaralliset aineet pysyvät jään sisällä, periaatteessa ikuisesti.
Ydinohjuksia tukikohdassa ei luonnollisestikaan ole, mutta sinne on haudattuna muun muassa radioaktiivisia jätteitä, 200 000 litraa dieselpolttoainetta, PCB-yhdisteitä ja 240 000 litraa viemärijätettä.
Ilmaston lämpeneminen on tehnyt tepposet ja Grönlannin ikijää sulaa vauhdilla. Vaaralliset jätteet ovat tulossa jään alta esille ja ne voivat olla uhka grönlantilaisille ja jopa Kanadan arktisille alueille.
Tukikohdassa oli oma ydinreaktori. Kuva on vuodelta 1961.
Tukikohdassa oli oma ydinreaktori. Kuva on vuodelta 1961. (GETTY IMAGES)
Poliittinen kiistakapula
Nyt kiistellään siitä kenellä on vastuu vaarallisista jätteistä ja niiden puhdistamisesta. Kyse on ennen kaikkea politiikasta, kertoo Brown Universityn politiikan professori Jeff Colgan. Hän on kirjoittanut raportin Climate Change and the Politics of Military Bases.
Camp Century on Colganin mukaan malliesimerkki siitä, miten hylätystä sotilastukikohdasta on tullut hankala poliittinen kysymys.
Kun Camp Century rakennettiin, siitä tehtiin sopimus Tanskan ja Yhdysvaltojen välillä. Grönlanti oli silloin Tanskan alusmaa, nyt se on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue.
Sopimuksen oikeudellinen perusta ja sen myötä vastuu on nyt hämärä.
- Yhdysvalloissa asiaa ei koeta mitenkään tärkeäksi. Grönlantilaiset ovat huolestuneita siitä mitä voi tapahtua, mutta heillä on huono neuvotteluasema, kertoo Colgan Vice-uutissivustolle.
Tanskan ja Grönlannin geologinen tutkimuslaitos (GEUS) seuraa Grönlannin jääpeitteen sulamista ja osana sitä tilannetta Camp Centuryn läheisyydessä.
Paikalle rakennettiin vuonna 2017 sääasema, jonka tietoja voi seurata netissä reaaliajassa. Tutkijat käyttivät myös maatutkaa selvittääkseen mitä jään alla on piilossa.
Ilmastonmuutos uhkaa myös Tyynenmeren tukikohtia
Yhdysvalloilla on satoja sotilastukikohtia ympäri maailmaa ja useat niistä joutuvat ottamaan huomioon ilmastonmuutoksen.
Tukikohtia on muun muassa matalilla Tyynenmeren saarilla, joita nouseva merenpinta uhkaa.

- Monista näistä tukikohdista on tehty väliaikaisia sopimuksia, kertaluontoisia järjestelyjä. Ennakoin oikeudellisia ongelmia, sanoo Colgan.