26 heinäkuuta, 2018

Parker lähetetään "koskettamaan Aurinkoa"





















Tieteilijöiden esittämät suuret kysymykset saattavat viimein, yli 60 vuoden etsimisen jälkeen, saada vastauksia, kun aurinkoa tutkiva avaruusluotain lähetetään ”koskettamaan aurinkoa.”

Parker-niminen aurinkoluotain lähetetään Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksesta aurinkoa kohti 4. elokuuta. Luotain matkaa reilun 6 000 kilometrin etäisyydelle auringosta. 
Parkerin tehtäväksi lankeaa koronan, eli auringon ulomman kaasukehän tutkiminen. 
Korona on huomattavasti kuumempi kuin auringon pinta. Luotaimen avulla ihmiskunta voi saada merkittävää uutta tietoa auringon sisäpuolen tapahtumista, sillä sen hohkaavan kuumuuden vuoksi tutkimus aiheesta on haastavaa. 
Ensisijainen tavoite tieteilijöille on jäljittää energian ja kuumuuden liike koronan halki ja selvittää, mikä kiihdyttää aurinkotuulia ja auringon energiahiukkasia.

Luotain matkaa aurinko lähestyessään nopeimmillaan lähes 700 000 kilometrin tuntivauhtia, mikä tarkoittaa Helsingin ja Lappeenrannan välimatkan taittamista noin sekunnissa. 
Luotaimen pitää olla lisäksi kevyt, jotta se voi saavuttaa halutun kiertoradan. Sen suojakilpi painaa noin 72 kiloa, mutta koko luotaimen kuvaillaan olevan pienen auton kokoluokkaa.

Parker-aluksen avulla tieteilijät haluavat lisää tietoa energian ja kuumuuden liikkeestä koronan halki ja aurinkotuulien ja auringon energiahiukkasten kiihtymisen syistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti