14 syyskuuta, 2018

"Avaruudessa käyminen muuttaa ihmisen nöyräksi" - astronautti Leland Melvin

Leland Melvinin mukaan ihmisen merkittävin kyky on sinnikkyys.

Nasan astronautti Leland Melvin vieraili Helsingissä  puhumassa tahdonvoimasta, sinnikkyydestä ja ihmisen tulevaisuudesta avaruudessa.

Melvinin mukaan avaruudessa käyminen muuttaa ihmistä peruuttamattomalla tavalla. Maapallon näkeminen sen kiertoradalta on astronautin mukaan nöyräksi tekevä kokemus, jossa ihminen tajuaa kaiken välillä vallitsevat yhteydet.
- Sitä tajuaa, kuinka haavoittuvainen tämä meidän maapallomme on. Astronautit kiertoradalla ovat nähneet suurten metsäpalojen savun ja sen, kuinka WTC-tornit sortuivat.

Melvinin kuvailema tajunnantilan muutos, josta useat astronautit ovat kertoneet, on nimeltään overview effect. Termin lanseerasi aihetta tutkinut kirjailija Frank White.
Melvinin mukaan astronauttien avaruudessa kokema yhtenäisyys maailman ja veljeys toistensa kanssa on sellainen elämys, että jos sen voisivat kaikki kokea, loppuisivat maailmasta kaikki sodat.
- Kyllä minä uskon näin. Kaikkien tulisi se kokea.


Melvin suhtautuu optimistisesti avaruuslentojen tulevaisuuteen. Edes lokakuussa yhden pilotin kuolemaan ja toisen vakavaan loukkaantumiseen johtanut Virgin Galactic -yhtiön SpaceShipTwo-aluksen tuhoutuminen ei latistanut astronautin uskoa.
- Meidän täytyy päästä yli haavereista. Vastoinkäymiset kuuluvat asiaan, sanoo Melvin.

Joidenkin kriitikoiden mukaan avaruusturismi, joka vielä tässä vaiheessa on vain rikkaiden huvia, ei ole ihmishenkien uhraamisen arvoista.
- Alussa lentoliikennekin oli vain rikkaiden puuhaa, ja senkin pioneereja kuoli onnettomuuksissa. Avaruusturismi on nyt siinä vaiheessa, missä lentoliikenne oli tuolloin, vastaa astronautti Melvin tällaiseen puheeseen.

 Melvinin mukaan planeettaa on suojeltava. Avaruusmatkailun kehittäminen on elintärkeää lajin tulevaisuuden kannalta. Kaikkia uhkia kun ei välttämättä voida ennustaa tai torjua.
- Emme tiedä, mitä voi olla tulossa meitä tuhoamaan. Silloin Maan ulkopuolinen, itseään ylläpitävä elinympäristö on tarpeen.
Avaruusturismi tulee hänen mukaansa olemaan tavallisten kuluttajien ulottuvilla aivan lähitulevaisuudessa.  Melvin uskoo jopa, että ihmisillä on 50 vuoden sisällä pysyvä 
siirtokunta Marsin pinnalla, mikäli vain puhallamme yhteen hiileen.

Avaruuteen pääsystä haaveilevan ei välttämättä tarvitse odottaa, mikäli onni on matkassa. Astronauttien perustama Spaceship Earth Grants -ohjelma aikoo lähettää muutaman onnekkaan hakijan avaruuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti