12 marraskuuta, 2018

Suomi ottaa käyttöön Galileon viranomaissignaalin.

Galileo-paikannusjärjestelmään kuuluu pian 24 satelliittia.


























SUOMESSA saadaan 2020-luvun alussa käyttöön Euroopan unionin Galileo-satelliittipaikannus
Se tarjoaa nykyistä parempaa suojaa häirintää vastaan.

Häirintä nousi esille, kun Lapissa paljastui laajaa gps-paikannuksen häirintää.
Se yhdistettiin Naton suursotaharjoitukseen. Häiriön aiheuttajaksi on epäilty Venäjää. Venäjä on kiistänyt olevansa häirinnän takana.

EU:n Galileo lisää yleisesti paikannuksen turvallisuutta. Siihen on jo Suomessa liitetty niin sanottu prs-viranomaissignaali. Se auttaa esimerkiksi poliisia ja pelastuslaitoksia määrittämään sijaintinsa luotettavasti.
Sen avulla voidaan haluttaessa myös salata viestejä. Salauksen ansiosta on erittäin vaikeaa harhauttaa järjestelmää laskemaan sijainti väärin, sanoo vanhempi tutkija Stefan Söderholm Maanmittauslaitoksesta.

Kukin EU-maa päättää itse, mitä viestejä saatetaan salauksen piiriin ja kuka käyttää niitä. Suomessa asiaa on pohdittu eri työryhmissä.

Galileo-paikannus tarjoaa palveluja eri suojauksilla. Galileon tavallinen maailmanlaajuinen paikannussignaali on kaikkien käytössä. Mukaan tulee mahdollisuus suojata myös kaupallisia signaaleja, kuten pankki- ja rahoituspalveluja.

Häirintää on vaikea täysin estää.

”Ilmassa liikkuvia radiosignaaleja on hyvin helppo häiritä, jos lähettimet ovat tarpeeksi vahvoja. Häirintä peittää silloin ne taajuudet, joissa käytetään satelliittipaikannusta. Silloin mikään salausmenetelmä ei auta.”

Suomi on ottanut prs-signaalia käyttöön ensimmäisten joukossa Euroopassa. Suomessa on myös kehitetty ohjelmistoa, jolla voi käsitellä prs-signaaleja.

Galilei on jo osa kuluttajan arkea, vaikka satelliittien verkosto ei ole täydellinen. Osaa sen palveluista ei ole otettu käyttöön.
”Uusimmat puhelut käyttävät jo Galileon signaaleja. Sen vaikutus alkaa näkyä muutenkin yhä enemmän arjessa”.

Galileon satelliittien määrä avaruudessa kohoaa pian 24:ään nykyisestä 17:stä. Galileo on pahasti myöhässä. Nyt kuitenkin uskotaan, että se on täysin valmis 2020-luvun alussa.

Suomessa käytetään yhä enimmäkseen gps-paikannusta, jota Yhdysvaltain puolustusministeriö alkoi rakentaa tarpeisiinsa jo 1970-luvulla. 
Yhdysvallat poisti gps:ään lisättyä tahallista virhettä vuonna 2000. Sen jälkeen gps yleistyi räjähdysmäisesti.

EU uskoo, että Galileo tarjoaa siviileille parempia palveluja kuin nykyinen Yhdysvaltain gps tai Venäjän oma Glonass.
Galileo nopeuttaa esimerkiksi pelastuspalveluja. Se voi paikantaa avunpyynnön Euroopassa kymmenessä minuutissa. Aiemmin siihen saattoi mennä kolme tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti