07 tammikuuta, 2019

Edessä on hyvä vuosi - avaruuden kannalta

Jouluaattona 50 vuotta sitten Apollo 8 -aluksella kuuta kiertänyt astronautti Bill Anders otti kuvan, jossa maa nousee kuun takaa. Maannousuksi ristitystä kuvasta on sittemmin tullut avaruustutkimuksen ikoni.


















Jouluaattona 50 vuotta sitten Apollo 8 -aluksella kuuta kiertänyt astronautti Bill Anders otti kuvan, jossa maa nousee kuun takaa. 
Maannousuksi ristitystä kuvasta on sittemmin tullut avaruustutkimuksen ikoni. 


6,5 miljardin kilometrin päässä maasta lähestyy New Horizons -avaruusluotain jäätynyttä möhkälettä, jonka nimeksi on annettu Ultima Thule. 
Nimi tarkoittaa yleisesti äärimmäisen kaukaista paikkaa. 
Tässä tapauksessa se tarkoittaa kaukaisinta kohdetta, jota ihmiskunta on päässyt tarkkailemaan lähietäisyydeltä.
Etäisyydestä kertoo se, että luotain laukaistiin tammikuussa 2006. 
Pluton se ohitti jo heinäkuussa 2015.

Tämä on vasta alkua. Vaikka näkymät maan pinnalla ovat vähintään sekavia, avaruuden tutkimuksessa on edessä suuri vuosi. Kyse ei ole enää vain Yhdysvaltojen ja Venäjän kilpajuoksusta, vaan mukana on uusia toimijoita.

Uusissa hankkeissa Venäjä on jäänyt taustalle. Rinnalle nousevat Kiina ja Intia sekä yksityiset yritykset muun muassa Yhdysvalloista, Britanniasta ja Israelista.

Vuoden muotikohde on kuu. 
Se sopii, kun ihmisen ensimmäisestä askeleesta kuun pinnalla tulee heinäkuussa kuluneeksi 50 vuotta. Nyt kuuhun matkaa luotaimia ja mönkijöitä, joita ovat kehittäneet Kiina, Intia ja israelilainen miljardööri.

Uutta kalustoa ihmisten lähettämiseksi avaruuteen testaavat vuoden kuluessa Elon Muskin perustama yhtiö SpaceX ja vanha markkinajätti Boeing. 
Tapahtumia on tiedossa pitkin vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti