22 marraskuuta, 2024

Neutronitähden järjetön tiheys tuottaa universumin oudointa ainetta.

Jos ihmiskunta olisi  neutronitähtien ainetta,  mahtuisimme kaikki  sokeripalaan. 

Neutronitähtien törmätessä voi  syntyä hetkeksi  maailmankaikkeuden tiheintä  ainetta, kvarkkiainetta. Neutronitähdet todennäköisesti kätkevät sisäänsä ainetta, jonka kaltaista ei löydy muualta maailmankaikkeudesta. 


Tämän niin sanotun kvarkkiaineen olemusta selvittävät myös suomalaiset tutkijat, kuten professori Aleksi Vuorinen Helsingin yliopistossa. Suomalaisilla voi olla osana kansainvälistä ryhmää nyt uusi keino todistaa mystisen aineen olemassaolo.

Siihen tarvitaan neutronitähtien törmäys, jonka jäljet onnistutaan mittaamaan. Törmäyksen jäljistä voivat löytyä merkit kvarkkiaineesta. Se olisi sensaatio !!!

Neutronitähdet ovat painovoiman vaikutuksesta kokoon luhistuneita ja äärimmäisen tiheitä tähtiä. Nimensä mukaisesti ne koostuvat pääosin neutroneista, jotka ovat atomin ytimen varauksettomia hiukkasia. Niitä sinkoilee vaikkapa ydinvoimaloiden ja ydinpommien ketjureaktioissa.

Neutronitähdet ovat vain yli kaksikymmentä kilometriä läpimitaltaan, mutta järjettömän tiheitä. Jos ihmiskunta olisi neutronitähden ainetta, mahtuisimme kaikki sokeripalaan.

Neutronitähdet ovat niin tiiviisti  puristuneet, että ne juuri ja juuri  säilyvät. Jos painavimpaan  mahdolliseen neutronitähteen  heittää vaikka lapiollisen hiekkaa,  se romahtaa pienen massalisän  takia mustaksi aukoksi. 


Kahden neutronitähden törmäyksestä kerrottiin vuonna 2017.

Yhdysvaltain avaruushallinnon  mallinnus tällaisesta törmäyksestä löytyy Youtubesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti