Tekoälyn tutkijat pitävät mahdollisena sitäkin, että keinoäly ratkaisee kaikki ongelmat.

Noin 30 vuoden päästä supertietokone pystyy kopioimaan ihmisen aivot ja kehittää supertekoälyn.

Keinoälyn tutkijat pitävät mahdollisena, että ihmiskunta voi lakata olemasta vielä meidän elinaikanamme. Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön (NSF) entinen lainsäädännöllisten ja julkisten asioiden johtaja Jeff Nesbit on tullut siihen johtopäätökseen, että ihmislaji voi kadota vuoteen 2050 mennessä, kertoo Indy100.

Tekoälyä tutkinut ja 24 kirjaa kirjoittanut Nesbit pitää toisaalta mahdollisena, että ihmisistä tulee kuolemattomia.Nesbitin ajatukset perustuvat supertekoälyä koskevaan ASI-teoriaan, jonka mukaan keinoäly kehittyy tietokoneissa niin pitkälle ja oppii niin nopeasti, että se ohittaa ihmisen älyn ja ratkaisee kaikki ongelmat.

Tutkija Ray Kurzweil kehottaa ihmisiä olemaan pelkäämättä tekoälyä. Kurzweil uskoo, että tekoälyn sijaan ihmiskuntaa uhkaavat edelleen vanhat uhat kuten ydinsota tai bioterrorismi.
Kurzweil korostaa, että tekoäly on auttanut ihmisiä esimerkiksi parantamaan sairauksia, kehittämään uusiutuvia energialähteitä ja auttamaan vammaisista huolehtimisessa - kaikki asioita, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa.
Kurzweil uskoo keinoälyn tavoittavan "ihmisen tason" vuonna 2029. Futuristin mukaan ihmisillä on vielä riittävästi aikaa kehittää siihen mennessä tekoälyn eettiset standardit.

Cleverbot-ohjelmiston luonut Rollo Carpenter uskoo, että ihminen ohjaa teknologiaa vielä pitkään ja että teknologian kehitys auttaa ratkaisemaan ongelmia. Carpenterin Cleverbot on menestynyt hyvin Turingin kokeessa, jolla mitataan tekoälyn "ihmismäisyyttä".
- Emme voi täysin tietää, mitä tapahtuu, jos koneen äly ylittää oman älymme. Siten emme voi tietää, auttaako se meitä loputtomasti, sivuuttaako se meidät vai tuhoaako se mahdollisesti meidät.

Sähköautojen ja digitaalisen rahan pioneeri Elon Musk on puhunut opiskelijoille tekoälystä "demonin kutsumisena kylään".
- Jos minun pitäisi arvata, mikä on suurin ulkopuolinen uhkamme, se on todennäköisesti se (keinoäly). Joten meidän tulee olla erittäin varovaisia, Musk sanoi Massachusetts Institute of Technologyssa pitämässään puheessa.

Vuonna 2015 Musk ja professori Stephen Hawking kirjoittivat avoimen kirjeen, jossa he argumentoivat tekoälyn voivan auttaa autonomisten aseiden eli tappajarobottien kehittämisessä, mikä mullistaisi sodankäynnin vaaralliseen suuntaan.
- Autonomiset aseet ovat ihanteellisia tehtäviin kuten salamurhat, kansakuntien horjuttaminen ja alistaminen sekä tietyn etnisen ryhmän valikoiva tappaminen, tutkijat kirjoittivat.
Heidän mukaansa tekoälyyn perustuvan sotilaallisen varustelun aloittaminen on huono idea, ja se tulisi estää kieltämällä autonomiset aseet, jotka eivät ole ihmisten kontrollissa.
- Täyden tekoälyn kehittäminen saattaisi merkitä loppua ihmislajille, Stephen Hawking totesi BBC:lle.
Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että noin 30 vuoden päästä supertietokone pystyy kopioimaan ihmisen aivot ja kehittää supertekoälyn.

Lähteet: Indy100, Business Insider