03 toukokuuta, 2017

Universumeja voi olla miljardeja

Tutkijat ihmettelevät outoa pistettä avaruudessa


Avaruuden kylmä piste haastaa tutkijoiden ymmärryksen.
Avaruuden kylmä piste haastaa tutkijoiden ymmärryksen.
Kuva:  Royal Astronomical Society


Valtavalle kylmälle pisteelle on etsitty selitystä vuosia.
Nyt on tarjolla uusi teoria.
Tähtitieteilijät ja kosmologit ovat hämmästelleet jo muutaman vuoden kaukaisessa avaruudessa olevaa, tavallista kylmempää pistettä. Kohde on noin 1,8 miljardin valovuoden kokoinen.
Lämpötilaero ympäröivään avaruuteen ei ole iso, mutta tiedemiesten mielestä kuitenkin merkittävä, noin 0,00015 astetta tai 70 mikrokelviniä. Se selvitettiin mittaamalla kosmista taustasäteilyä.

Aikaisemmin tähtitieteilijät uskoivat, että alue on viileämpi yksinkertaisesti siksi, että siinä oli vähemmän materiaalia kuin muualla avaruudessa. Heidän laskelmiensa mukaan alueella on 10 000 galaksia vähemmän kuin vertailukelpoisilla alueilla.
Nyt brittiläisen Royal Astronomical Societyn tutkijat ovat kuitenkin laskeneet, ettei tämä olettamus voi pitää paikkaansa. Sen sijaan he uskovat, kylmässä alueessa olevia galakseja ympäröi eräänlainen joukko pieniä tyhjiä alueita. Tutkijat vertaavat niitä kupliin.
Nämä pienet aukot tai alueet eivät kuitenkaan voi selittää havaittua lämpötilaeroa.
Tutkijoiden mukaan lämpötilaeron selittämiseen tarvitaan jotakin muuta kuin kosmologian standardimalli.

Vaikka tutkimuksessa olisi virhe, simulaatiot viittaavat siihen, että kylmän pisteen sattumanvaraisen muodostumisen todennäköisyys on vain kaksi prosenttia.
Tutkija Tom Shanksin mukaan tämä tarkoittaa sitä, ettei voida täysin sulkea pois standardimallin vaihtelua.
”Mutta jos tämä ei ole vastaus, niin eksoottisempiakin selityksiä on olemassa”, Shanks sanoo.
”Ehkä mielenkiintoisin näistä on se, että kylmän pisteen aiheutti maailmankaikkeutemme ja toisen kupla-universumin yhteentörmäys.”
Jos tarkemmat tutkimukset tukevat tätä olettamaa, kylmä piste saattaa osoittautua ensimmäiseksi todistukseksi multiversumista, useista rinnakkaisista maailmankaikkeuksista.
”Voi olla olemassa miljardeja universumeja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti