Tutkimusryhmät Jyväskylän yliopistosta ja Taiwanista olivat aluksi hyvin yllättyneitä poikkeuksellisista tutkimustuloksistaan.

Kuvassa grafeenista koostuva pyramidi. Samankaltainen rakenne valmistettiin kokeellisesti käyttäen lasersäteilytystä prosessissa, joka nimettiin optiseksi taonnaksi.

Tutkimusryhmät Jyväskylän yliopistosta ja Taiwanista ovat keksineet menetelmän, jonka avulla grafeenia voidaan muotoilla kolmiulotteiseksi lasersäteilyn avulla. Tutkijat osoittivat tämän valmistamalla grafeenista pyramidin, jonka korkeus oli 60 nanometriä, eli noin 200 kertaa suurempi kuin grafeeniseinämän paksuus. Pyramidi oli niin pieni, että se mahtuisi helposti hiuksen pinnalle.
Grafeeni on läheistä sukua grafiitille ja on yhden atomin paksuista hiilikalvoa. Grafeenista voidaan valmistaa elektronisia ja optoelektronisia laitteita, kuten esimerkiksi transistori ja säteilyilmaisin.

Tulevaisuudessa grafeenia nähdään enenevässä määrin erilaisissa tuotteissa.
- Kutsumme kehittämäämme tekniikkaa optiseksi takomiseksi, koska prosessi muistuttaa metallin takomista kolmiulotteisiin muotoihin vasaran avulla. Meidän tapauksessamme lasersäde toimii vasarana, joka pakottaa grafeenikalvon kolmiulotteisiin muotoihin laajentamalla sitä hiukan, selittää professori Mika Pettersson.
Pettersson johti kokeellista ryhmää Jyväskylän yliopiston Nanoscience Centerissä. Hän kertoo tutkijoiden yllättyneen kovasti siitä, lasersäde aiheutti niin merkittäviä muutoksia grafeeniin.
- Aluksi olimme ällikällä lyötyjä. Kokeelliset havainnot eivät tuntuneet järkeviltä, kertoo myöskin Nanoscience Centerissä työskentelevä tohtori Pekka Koskinen, joka oli vastuussa työn teoriaosuudesta.