30 syyskuuta, 2020

Marsissa on maanalaisia järviä

Maanalaiset järvet löysi Euroopan avaruusjärjestön luotain Mars Express, joka laukaistiin avaruuteen jo 2. kesäkuuta 2003 venäläisellä Sojuz-kantoraketilla.








Maanalaiset järvet löysi Euroopan avaruusjärjestön luotain Mars Express, joka laukaistiin avaruuteen jo 2. kesäkuuta 2003 venäläisellä Sojuz-kantoraketilla.

Mikään uusi asia ei vesi punaisella planeetalla ole. Miljardeja vuosia sitten Marsin pinnalla virtasi vuolaita jokia ja lainehti järviä. Sen jälkeen Mars on menettänyt suuren osan ilmakehästään. Siksi vesi ei säily nestemäisessä muodossa planeetan pinnalla. Pinnan alla asiat ovat sitten toisella tavalla.

Vesi on hyvin suolaista

Jo vuonna 2018 tutkamittauksissa selvisi, että Marsin etelänavan lähellä on todennäköisesti läpimitaltaan 20 x 30 kilometrin järvi. Nyt tämä vahvistui, kerrotaan Nature Astronomy-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Lisäksi tutkijat kertoivat löytäneensä isomman järven läheltä kolme pienempää muutaman kilometrin kokoista järveä jääpeitteen alta. Kaikki ovat yli kilometrin syvyydessä. Niin syvällä ei ole tarpeeksi lämmintä, että tavallinen makea vesi säilyisi nestemäisenä. Tutkijoiden mukaan vesi onkin todennäköisesti erittäin suolaista. Vedessä on oletettavasti myös magnesiumin ja kalsiumin suoloja.

Kun Mars muuttui kohtalaisen lämpimästä planeetasta jäätyneeksi planeetaksi, se ei tapahtunut hetkessä. Jos tällaisia sulan veden paikkoja jäi planeetalle, on mahdollista, että elämällä oli aikaa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin.

Vertailun vuoksi, esimerkiksi Maan Etelämantereen jäätikön alla olevista järvistä on löydetty eläviä mikrobeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti