Myöhään sunnuntaina 28. helmikuuta monin paikoin Pohjois-Eurooppaa tehtiin havaintoja kirkkaasta tulipallosta. Kappaleen nopeus juuri ennen ilmakehään osumista oli 14 kilometriä sekunnissa eli aivan liian paljon, jotta se olisi ollut avaruusromua.
Pian havainnon jälkeen niin amatööri- kuin ammattilaistähtitieteilijät tekivät päätelmän, että siitä täytyi pudota jotain myös maahan asti. Britanniasta ei ollut löydetty meteoriittia tasan 30 vuoteen, joten usean yliopiston tutkijoista koottu ryhmä laski ja jäljitti kappaleen todennäköisen putoamispaikan.
Tiistaina tiedotettiin, että Gloucestershiren Winchcomben kylästä on löytynyt satoja meteoriitin palasia. Kappaleista suurin löytyi kadulta viime keskiviikkona ja lisää osasia lähistöltä. Ne on nyt siirretty turvaan luonnonhistoriallisen museon tiloihin Lontooseen.
– Tilaisuus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka näkee ja tutkii meteoriittia, joka löydettiin käytännössä heti putoamisen jälkeen, on toteutunut unelma, luonnonhistoriallisen museon tutkijatohtori Ashley King kommentoi tiedotteessa.
Hiilikondriitit ovat kiehtovia, sillä ne ovat käytännössä aikaikkuna 4,6 miljardin vuoden taakse, jolloin aurinkokuntamme muodostui.
Ne ovat pohjimmiltaan aurinkokunnan ylijääneitä rakennuspalikoita.
Monet sisältävät orgaanisia yhdisteitä ja aminohappoja. Joissakin on veden muodostamia mineraaleja. Eli kaikki ainesosat, joita asuttavan planeetan kuten Maan muodostamiseen tarvitaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti