Perseverance on onnistuneesti porannut ensimmäisen kivinäytteen Marsin maaperästä. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi porauksesta torstaina.
Pora leikkasi näytteen irtolohkareesta keskiviikkona 1. syyskuuta. Lohkare oli noin salkun kokoinen ja se on saanut lempinimen Rochette. Kivi lepäsi Jezeron kraatterissa noin 900 metrin pituisella harjanteella, jolla on lohkareita ja irtokiviä.
Näytteen läpimitta on noin 13 millimetriä ja se on noin kuusi senttimetriä pitkä. Siinä on Marsin kiviainesta 10–15 grammaa. Nasan animaatio näyttää, miten näyte porataan ja siirretään mönkijään.
Tätä varten Perseverancen lennonjohto Kaliforniassa odottaa, että Aurinko laskee perjantaina oikeaan kulmaan. Silloin se valaisee putken sisältöä paremmin. Uudet kuvat lähetetään Maahan lauantaina 4. syyskuuta.
Lisäkuvaus on uusi, juuri kehitelty vaihe näytteenotossa. Sen avulla lennonjohto haluaa varmistaa, että näyteputkessa on kokonainen näyte. Jos uudetkaan kuvat eivät kerro kaikkea, voi näytteen vahvistaa muilla keinoin, sillä se voidaan mitata tilavuusanturin avulla. Tämä kaikki halutaan tehdä siksi, ettei ensimmäisen porauksen möhläys toistu.
Nasa yritti ottaa ensimmäistä näytettä 5. elokuuta, silloin paljastuivat porauspaikka ja näyte liian myöhään höttöisiksi. Näyte hajosi mahdollisesti jo porausvaiheessa, ja ehjän kiven sijasta näytteessä olikin tomua. Näyte katosi sinä aikana, kun sitä siirrettiin ruumaan. Näytteen jämät joko valuivat ulos kallistuneesta putkesta tai tuuli vei ne pölynä.
Tämä haluttiin välttää, ja siksi Perseverance oli viety aiemmalta porauspaikalta kiviselle alueella 455 metrin päähän elokuun aikana.
”Saimme ensimmäisen porausnäytteen Perseverancen uumeniin, ja se on hyvä saavutus. Teimme sen, mitä tulimme tekemään Marsiin”, Nasan Jet Propulsion -laboratorion yksi johtavista tutkijoista Jennifer Trosper sanoi.
JOSKUS 2030-luvulla tämäkin näyte varmaan tuodaan Maahan asti. Silloin Maahan tuodaan yli 20 kivinäytettä. Suunnitelmat paluukuljetukseen ovat valmiina.
Perseverance kuvaa ja tutkii monipuolisin laittein Marsin maaperää Jezeron kraatterin maisemissa. Kraatteri sijaitsee Marsin keskileveyksillä. Kraatterin maasto on ikivanhaa, kuivunutta joki- ja järviseutua. Sen kerrostumista voi löytyä merkkejä muinaisesta alkeellisesta elämästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti