28 elokuuta, 2021

Avaruusromut ovat kuin aikapommeja

Avaruusromua iskeytyi tällä kertaa avaruusaseman robottikäteen. Oikealla suurennos.Avaruusromua iskeytyi avaruusaseman robottikäteen.

Milli­metrien kokoinen romu­pala olisi voinut olla hengen­vaarallinen astronauteille

Romun määrä kiertoradalla kasvaa vuosi vuodelta.

 Pala avaruusromua on osunut kansainvälisen ISS-avaruusaseman robottikäteen. Käden avulla asemalla siirretään esimerkiksi rahtia ja tehdään huoltotöitä. Avaruusromun palanen oli millimetrien kokoluokkaa. Se oli niin pieni, ettei sen liikkeitä voitu ennalta jäljittää. Kun pienikin romu iskee johonkin noin 28 000 kilometrin tuntivauhtia, se saa aikaan pahaa jälkeä. Romunpala puhkaisi robottikäden lämpösuojan ja vahingoitti itse vartta sen alla. Robottikäsi ei kuitenkaan hajonnut. Isku ei heikentänyt robottikättä, kirjoitti Kanadan avaruusjärjestö CSA blogisssaan.  Canadarm2:n noin 18-metrisellä varrella voi yhä siirtää rahtia.

Canadarm2:n versiot suunnitteli aikoinaan CSA. Robottikättä on käytetty asemalla lähes koko 2000-luvun ajan eli yli 20 vuotta. Robottikädessä on monta niveltä. Pitkänä ja taipuisana se on jatkuvasti astronauttien apuna avaruusaseman lastien siirtelyssä.

Kolari avaruudessa – kiinalainen satelliitti meni tuhannen päreiksi

Avaruusromu on yhä suurempi ongelma.

Kiinalainen satelliitti hajosi palasiksi mystisesti tämän vuoden maaliskuussa ja nyt Harvardin yliopiston tähtitieteilijä Jonathan McDowell on löytänyt sille todennäköisen syyn: se törmäsi venäläisen raketin jäännöksiin.

– Tämä näyttää ensimmäiseltä vahvistetulta isolta törmäykseltä avaruudessa vuosikymmeneen, kertoo McDowell.

McDowell päätyi tulokseen käytyään läpi Yhdysvaltojen avaruusvoimien törmäysdataa. Avaruusvoimat (engl. United States Space Force) on Yhdysvaltain asevoimien kuudes ja uusin puolustushaara.

Pienikin avaruusromun palanen voi tehdä suurta tuhoa satelliiteille, koska  kappaleiden törmäysnopeus voi olla jopa 35 000 km/h.Pienikin avaruusromun palanen voi tehdä suurta tuhoa satelliiteille, koska  kappaleiden törmäysnopeus voi olla jopa 35 000 km/h.
Pienikin avaruusromun palanen voi tehdä suurta tuhoa satelliiteille, koska kappaleiden törmäysnopeus voi olla jopa 35 000 km/h. ESA

Kiertoradat yhtyivät

Avaruusvoimien mittalaitteet rekisteröivät uutta romua, joka oli syntynyt kiinalaisesta Yunhai 1-02 -satelliitista. Syy satelliitin hajoamiselle ei selvinnyt. Yunhai 1-02 oli suhteellisen uusi, se ammuttiin radalleen 2019.

Muutama päivä sitten Avaruusvoimat täydensi romulistaansa. Kohde 48078, joka on palanen vuonna 1996 avaruuteen laukaistusta venäläisestä Zenit-2 -raketista, on nyt varustettu merkinnällä ”törmäsi satelliittiin”.
Yunhai-1 02 -satelliitti laukaistiin radalleen syyskuussa 2019. Se oli tarkoitettu pääasiassa ilmakehän ja merien tarkkailuun.Yunhai-1 02 -satelliitti laukaistiin radalleen syyskuussa 2019. Se oli tarkoitettu pääasiassa ilmakehän ja merien tarkkailuun.
Yunhai-1 02 -satelliitti laukaistiin radalleen syyskuussa 2019. Se oli tarkoitettu pääasiassa ilmakehän ja merien tarkkailuun. REUTERS

McDowell kävi läpi sekä kiinalaisen satelliitin että venäläisen avaruusromun radat ja havaitsi, että nämä kaksi olivat ohittaneet toisensa erittäin läheltä juuri sillä hetkellä, kun Yunhai 1-02 meni palasiksi.

Yunhai 1-02 muuttui siis avaruusromuksi itsekin. McDowelin mukaan törmäyksessä syntyi 37 Avaruusvoimien luetteloon päätynyttä palasta, mutta todennäköisesti niitä on enemmän.

Nasa, Euroopan avaruusjärjestö ESA ja muut avaruusjärjestöt ovat viime vuosina kertoneet olevansa yhä enemmän huolissaan kasvavasta määrästä avaruusromua.

Avaruusromun palanen teki reiän sukkula Endeavorin lämpösuojukseen vuonna 2007. Menoreikä oli halkaisijaltaan 6 mm, ulostuloreikä tuplasti isompi.Avaruusromun palanen teki reiän sukkula Endeavorin lämpösuojukseen vuonna 2007. Menoreikä oli halkaisijaltaan 6 mm, ulostuloreikä tuplasti isompi.
Avaruusromun palanen teki reiän sukkula Endeavorin lämpösuojukseen vuonna 2007. Menoreikä oli halkaisijaltaan 6 mm, ulostuloreikä tuplasti isompi. NASA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti