24 syyskuuta, 2021

Tutkimusrobotti Viper-mönkijä Kuuhun 2023

 

Viper-mönkijän päätehtävä on etsiä vesijäätä Kuun etelänavan alueelta.

   Viper-mönkijän päätehtävä on etsiä vesijäätä Kuun etelänavan alueelta. 

Nasa etsii Kuuhun vuonna 2023 lähetettävän Viper-mönkijän avulla raaka-aineita, joiden avulla astronautit voisivat selvitä karussa ympäristössä. Kuun etelänavan ympäristö on tutkijoille aivan uutta maisemaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi maanantaina, että se lähettää Nobilen kraatterin lähelle tutkimusrobotti Viperin, joka etsii alueelta Kuun vesijäätä. Viper on tarkoitus lähettää Kuuhun vuoden 2023 lopulla. Kantorakettina on SpaceX-yhtiön Falcon Heavy. Miehitetty kuualus Artemis 3 laskeutunee myöhemmin lähelle tätä kraatteria joskus 2020-luvulla. kertoo verkkosivu Space.com.

 Nobile on läpimitaltaan yli 73 kilometriä. Se on lähellä Kuun maantieteellistä etelänapaa. Kuuhun vietävä mönkijä Viper on golfkärryn kokoinen. Se laskeutuu alueelle, joka on lähes pysyvästi varjossa.

Viper on suunniteltu kestämään sata päivää. Se matkaa noin 16–24 kilometriä kraatterin tai kraattereiden pohjilla ja poraa Kuun pintaa ainakin kolmesti. Veden löytäminen Kuusta on Viperin tärkein tehtävä. Kuusta löytyvää vesijäätä voidaan käyttää juomavetenä, mutta vesi kelpaa myös rakettien polttoaineen raaka-aineeksi.

Vedestä saa polttoainetta eli vetyä ja happea, kun vesi on eroteltu eri alkuaineiksi elektrolyysin avulla. Tankkaus Kuussa alentaa ratkaisevasti rakettien polttoaineen kuluja. Kuussa valmistettu polttoaine on arviolta noin 20 kertaa halvempaa kuin maapallolta sinne tuotu.

Artemis-ohjelmassa ehkä jo kolmas lento vie Kuuhun kaksi amerikkalaista. Toinen näistä astronauteista on nainen. Tällä kertaa Yhdysvallat alkaa heti rakentaa pysyvää tukikohtaa Kuun pinnalle. Viperin avulla Nasa etsii raaka-aineita, joiden avulla ensimmäiset ja myös niitä seuraavat astronautit voisivat selvitä karussa ympäristössä. Jos vettä löytyy helposti, muuttaa se kuumatkan luonnetta.

Miljardeja tonneja jäätä on syvällä Kuun napaseutujen kraattereissa. Jään löysivät ja vahvistivat Kuuta kiertäneet luotaimet 2010-luvulla. Napaseudun joidenkin kraatterien pohjalla lämpötila laskee –223 asteen lähettyville. Kraatterien pohjat ovat koko aurinkokuntamme kylmimpiä alueita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti