08 toukokuuta, 2024

Boeingin Starliner-avaruus­aluksen miehitettyä testilentoa lykättiin – astronautit olivat jo kyydissä

Boeingin Starliner -aluksen valmistus on kärsinyt viivästyksistä.Boeingin ensimmäistä miehitettyä testilentoa päätettiin lykätä vain noin kaksi tuntia ennen suunniteltua laukaisua raketin venttiilissä havaitun vian vuoksi.

Lentoon oli tarkoitus lähteä maanantai-iltana paikallista aikaa, mutta laukaisua lykättiin vain pari tuntia ennen h-hetkeä.

Astronautit Butch Wilmore ja Suni Williams olivat olleet jo kiinnitettyinä istuimiinsa valmistautuessaan laukaisuun, kun laukaisua päätettiin lykätä, jotta insinöörit voisivat tutkia epätavallisia lukemia.

Nasan johtaja Bill Nelson tähdentää viestipalvelu X:ssä, että ensisijainen prioriteetti on turvallisuus ja lentoon lähdetään, kun siihen ollaan valmiita. Nasa toivoo onnistunutta Starliner-testilentoa, jotta se saisi toisenkin avaruusaluksen, jolla viedä astronautteja Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS).


Nasalla on sopimus miehitetyistä lennoista ainakin miljardööri Elon Muskin SpaceX:n ja Boeingin kanssa. SpaceX:n Dragon-alus sai puhtaat paperit ISS-reissuja varten vuonna 2020. Tuota ennen Nasa oli joutunut lähes vuosikymmenen ajan tukeutumaan venäläisiin raketteihin.


Boeingin Starliner:in valmistus on kärsinyt viivästyksistä.

Ensimmäinen miehittämätön testilento tehtiin vuonna 2019. Tuolloin ohjelmistoviat asettivat aluksen väärälle kurssille, ja se palasi saavuttamatta ISS:ää. Vuonna 2021 alus oli jo laukaisualustalla, mutta tukkeutuneet venttiilit johtivat laukaisun lykkäämiseen.

Alus saavutti ISS:n vihdoin vuoden 2022 toukokuussa miehittämättömän laukaisun myötä. Tuolloin kuitenkin tuli ilmi muita ongelmia, jotka aiheuttivat viivästyksiä miehittämättömälle testilennolle.

Kun Starliner on vihdoin täysin toimintavalmis, Nasa toivoo voivansa kuljettaa ihmisiä ISS:lle vuorotellen SpaceX:n ja Boeingin aluksilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti