Risteilyaluksen kokoinen Apophis-asteroidi ohittaa Maan vajaan viiden vuoden kuluttua lähempää kuin osa satelliiteista. Nyt Euroopan avaruusjärjestö (Esa) suunnittelee lähettävänsä asteroidille seuralaisen.

Esa on kertonut, että sen uusi Ramses-avaruusalus saattaa seurata asteroidia ennen ja jälkeen sen turvallisen, joskin läheisen, Maan ohituksen. Asiasta uutisoi CNN.

Apophis-asteroidi ohittaa Maan huhtikuun 13. päivänä vuonna 2029. Se kulkee Maan ohi noin 32 000 kilometrin päästä.

Asteroidin läpimitta on 375 metriä. Se tulee niin lähelle Maata, että se on nähtävissä paljain silmin noin kahdelle miljardille ihmiselle Euroopassa, Afrikassa ja osassa Aasiaa.

Nimi kaaoksen jumalalta

Saavuttaakseen Apophiksen helmikuussa 2029, Ramses-avaruusalus on laukaistava huhtikuussa 2028. Esivalmistelut on CNN:n mukaan jo aloitettu. Lopullinen päätös siitä, lähetetäänkö Ramses asteroidin seuralaiseksi tehdään Esan kokouksessa tämän vuoden marraskuussa.

Asteroidi on nimetty egyptiläisen Apophis-jumalan mukaan. Apophis tunnetaan kaaoksen jumalana.

Samainen asteroidi ohitti Maan viimeksi maaliskuussa 2021. Se löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Tähtitieteilijät pelkäsivät aluksi, että asteroidi saattaisi törmätä Maahan vuosina 2029 ja 2068, mutta myöhempien havaintojen myötä tämä riski on suljettu pois.

Harvinainen tilaisuus

Vaikka Apophis ei tällä hetkellä aiheuta vaaraa Maalle, tarjoaa sen ohilento harvinaisen tilaisuuden tutkijoille. Tähtitieteilijät uskovat, että näin suuri asteroidi tulee näin lähelle maata vain kerran 5 000–10 000 vuodessa.

Esa ja Nasa aikovat ottaa ilon irti tilaisuudesta. Kumpikin avaruustaho lähettää avaruusaluksen lentämään asteroidin ohi ja seuraamaan sitä mahdollisimman läheltä. Tarkoitus on lisätä ymmärrystä siitä, mitä tapahtuu, kun asteroidi on vuorovaikutuksessa Maan painovoiman kanssa