04 huhtikuuta, 2014

Saturnus ja sen kiehtovat kuut

SATURNUS tunnetaan sen kauniiden renkaiden vuoksi
Saturnus
 Saturnus on aurinkokuntamme planeetoista toiseksi suurin.
Saturnuksen massa on 95,17 kertaa niin suuri kuin Maan massa.
Kiertoaika Auringon ympäri on 29,46 vuotta.
Se koostuu maailmankaikkeuden yleisimmistä aineista vedystä ja heliumista.
Saturnusta kiertää 56 kuuta.  
Saturnuksen suurimmalla kuulla, Titanilla, on paksu ilmakehä.




Nasan Saturnusta tutkiva Cassini-avaruusluotain ja Deep Space Network ovat löytäneet todisteita, että Saturnuksen Enceladus -kuussa on valtava maanalainen meri.
Nasan tekemä kuva havainnollistaa vesivarantojen mahdollista sijaintia halkaisijaltaan vain noin 500 kilometrin kokoisen kuun kuoren alla.
  Enceladus   (NASA/JPL-CALTECH)

 Löydetyt todisteet kuoren alla sijaitsevasta nestemäisen veden varastosta valavat uskoa siihen, että kuusta saattaa löytyä maan ulkopuolista mikrobitasoista elämää.
Tutkijat julkaisivat teorian kuun vesivarannoista jo vuonna 2005. Cassini havaitsi tuolloin vesihöyryä ja jäätulivuoria lähellä Enceladuksen etelänapaa.
Uusi data tarjoaa ensimmäistä kertaa geofysikaalisia laskelmia Enceladuksen sisäisestä rakenteesta.
- Voimme päätellä muutokset painovoimassa Doppler-ilmiön avulla, samalla tavalla kuin nopeustutkat toimivat. Kun luotain lentää Enceladuksen ohi, sen nopeus vaihtelee painovoiman muutosten mukaan, kertoo Nasan tutkija Sami Asmar.
 
 
Painovoimamittaukset osoittavat, että planeetan 30-40 kilometriä paksun jääkuoren alla on suuri, noin 10 kilometriä syvä meri. Tämä tekee kuusta yhden todennäköisimmistä paikoista Maan ulkopuolisen elämän esiintymiselle aurinkokunnassamme.
Enceladus on Saturnuksen kuudenneksi suurin kuu. Se löydettiin jo vuonna 1789. Sillä on oma kaasukehä, mutta kuun pienestä koosta johtuen se on erittäin ohut ja luotaimien kuvausjärjestelmille näkymätön.
Kuun halkaisija on vain noin 500 kilometriä. Muihin vastaaviin kuihin verrattuna jo pelkkä kaasukehän olemassaolo on kuitenkin erikoisuus.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti