16 huhtikuuta, 2014

Aurinkokunnan kymmenes ja yhdestoista miniplaneetta

 

Tutkijat ovat löytäneet kaukaa aurinkokunnan ulkoreunalta, Pluton takaa uuden miniplaneetaksi uskomansa taivaankappaleen. Planeetta on halkaisijaltaan noin 450 kilometrin kokoinen ja sitä kutsutaan nimellä 2012 VP 113.

Tutkijat kertoivat löydöstään keskiviikkona ilmestyneessä Nature-tiedejulkaisussa. Vuosikymmen aikaisemmin samalta kaukaiselta seudulta löytyi noin halkaisijaltaan vajaan 1000 kilometrin suuruinen planeetta, joka nimettiin Sednaksi.

Molempien löytöjen harvinaisuutta korostaa se, että Kuiperin vyöksi kutsutulta vyöhykkeeltä ei ajateltu tehtävän uusia planeettalöytöjä. Kuiperin vyöltä on Pluton, Sednan ja 2012 VP 113:n lisäksi löydetty myös yli 1000 pientä, lähinnä jäästä koostuvaa taivaankappaletta. Alue sijaitsee noin 10000 kertaa kauempana Auringosta kuin Maa.

- Kun Sedna löydettiin vuosikymmen sitten, tapa, millä ajattelemme aurinkokunnastamme muuttui, astronomi Scott Sheppard kuvailee.

Toistaiseksi tutkijat eivät ole pystyneet selittämään Pluton takaa löytyneiden kääpiöplaneettojen syntyhistoriaa.

- Sednan tai 2012 VP 113:n ei pitäisi olla siellä aurinkokuntaa koskevien nykytietojen valossa, Megan Schwamb kertoo.

Sheppardin mukaan on mahdollista, että kääpiöplaneetat ovat jonkin aurinkokunnastamme poistuneen planeetan jälkeen jättämiä kappaleita. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti