14 huhtikuuta, 2015

Supermassiivinen Sagittarius A*

Supermassiivinen musta aukko kärvensi Aurinkoa voimakkaammin Maata.


Linnunradan keskipisteessä sijaitseva musta aukko pommitti muinaista Maata hurjalla säteilyannoksella, tutkijat uskovat.
Aktiivinen galaksinydin saattoi vaikuttaa elämän kehittymiseen maapallolla tuhansien valovuosien etäisyydestä huolimatta, tutkijat epäilevät.
Aktiivinen galaksinydin saattoi vaikuttaa elämän kehittymiseen maapallolla tuhansien valovuosien etäisyydestä huolimatta, tutkijat epäilevät. (NASA)

 

Supermassiivinen musta aukko Sagittarius A* purkautui ja lähetti kuusi miljoonaa vuotta sitten Maahan säteilyannoksen, joka ylitti voimakkaimmat X-luokan auringonpurkaukset. Asiasta on tehty alustava tutkimus Max Planck -instituutissa Saksassa.

Siinä missä auringonpurkaukset kestävät vain hetken, galaksin ytimestä lähtenyt säteilyryöppy saattoi kestää viikkoja tai jopa 100 000 vuotta. Tutkijat uskovat, että Aurinko jäi tuolloin röntgensäteilyn voimakkuudessa kakkoseksi.
Tulokset viittaavat siihen, että aktiivisen supermassiivisen mustan aukon vaikutus ionosfääriin ja otsonikerrokseen sekä sitä kautta elämään ja evoluutioon on ollut merkittävämpi kuin aiemmin on luultu.
Tutkijat kuitenkin huomauttavat, ettei teoriaa ole vielä tutkittu riittävästi.
 
Tutkimus vahvistaa osaltaan teoriaa, että galaksien ytimet muuttuvat aktiivisiksi arviolta kerran kymmenessä tai sadassa miljoonassa vuodessa. Käsitys on muuttunut vasta viime vuosina. Aiemmin galaksiytimien uskottiin purkautuvan vain kahden galaksin yhdistyessä.
Sagittarius A* sijaitsee kahdeksan kiloparsekin eli 26 000 valovuoden päässä Maasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti