15 huhtikuuta, 2015

Ihmeakku lupaa energiavallankumouksen!

          Alumiiniakku ei kulu käytössä, on edullinen ja myrkytön.


Akkukeksintö ei myrkytä ympäristöä, ei syty missään olosuhteissa tuleen ja lupaa loputtoman pikalataamisen. Edullinenkin se on.
Stanfordin yliopiston tutkijoiden akkukeksintö lupaa poistaa kertaheitolla pari nykyvirtalähteiden pahimmista ongelmista: ympäristön saastuttamisen ja ilmiliekkeihin roihahtamisen.
 The Register kutsuu tutkijakeksijöitä valopäiksi.

Uusi akku on rakennettu alumiinista nykyisten alkalin ja litium-ionin sijaan. Toistaiseksi akusta on valmiina vasta prototyyppi, mutta jo se lupaa paljon: akku on taipuisa, halpa eikä sitä ole saatu syttymään tuleen millään konstilla, ei edes poraamalla siihen reikiä.

Tällainen akku ratkaisisi monta pulmaa esimerkiksi älypuhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa.
Akku voidaan ladata muutamassa minuutissa, eikä sen suorituskyky heikkenee ajan myötä.
Tyypillinen litium-ioni-akku kestää vain noin tuhat latauskertaa. Uutuuden prototyyppi on ladattu 7 500 kertaa ilman minkäänlaisia heikkenemisen oireita.

”Tietomme viittaavat siihen, että alumiiniakku voidaan ladata kymmeniä tuhansia kertoja”, sanoo kemian professori Hongjie Dai.
Toistaiseksi akku tuottaa noin puolet tyypillisen litiumakun jännitteestä, mutta sitä ja akun energiatiheyttä voidaan professori Dain mukaan helposti nostaa.
”Muutoin akku on toteutunut unelma: edulliset elektrodit, hyvä turvallisuus, pikalataus, taipuisa ja pitkä elinikä.”
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti