14 heinäkuuta, 2015

Teknologinen singulariteetti yli-inhimillistyy ?

  1. 1950-luvulla Arthur Samuel kehitti tietokoneohjelman, jonka tarkoitus oli pelata tammea ihmisvastustajaa vastaan. Samuel voitti kehittämänsä ohjelman joka kerta, joten hän päätti kehittää sitä vielä pitemmälle, ja loi algoritmin, jonka avulla tietokone pystyi ymmärtämään peliin liittyvät strategiset elementit. Samuel voitti vieläkin, joten hän jätti tietokoneen pelaamaan itse itseään vastaan. Pelaamalla itseään vastaan, Samuelin kehittämä tietokoneohjelma pystyi keräämään enemmän dataa tammesta ja siihen liittyvistä strategisista elementeistä. Samuelin tietokoneohjelma opetti siis itse itseään. Tämän jälkeen Arthur Samuel ei enää voittanut omaa tietokoneohjelmaansa vastaan, sillä siitä oli kehittynyt parempi pelaaja, kuin Samuel itse oli. Tätä prosessia kutsutaan koneoppimiseksi.

    Hieman Arthur Samuelin kehittämän tietokoneohjelman jälkeen alettiin kehittämään automatisoituja autoa. Jo 1960-luvusta asti on kehitetty toimivia automatisoituja autoja, eli siis kuskittomia autoja. Nykyään monet autovalmistajat kehittävät automatisoituja autoja. Toki näitä autoja pystyy ajamaan myös normaaliin tyylin, mutta tarkoituksena on, että tietokone ajaisi autoa. Tietokone ohjaa autoa siihen asennetuista antureista ja sensoreista keräämänsä datan perusteella, käyttäen ennalta määriteltyä logiikkaa ja annettuja sääntöjä päätöksentekemissä. Nyt liikutaan asiantuntijajärjestelmiin liittyvällä alueella. Asiantuntijajärjestelmiä käytetään päätöksentekoon; järjestelmään joko syötetään dataa tai se kerää itse dataa, ja se käyttää ennalta määriteltyä logiikkaa ja annettuja sääntöjä päätöksentekoprosessissa. Mikäli asiantuntijajärjestelmä ei pysty löytämään haluttua vastausta, pystyy se itse luomaan uutta tietoa sille annetuissa puitteissa. Asiantuntijajärjestelmiä on jo vuosikymmenten ajan käytettä monilla eri alueilla, aina terveydenhuollosta rahoitusmarkkinoihin, ja kaikkeen siltä väliltä.

    Teknologinen singulariteetti on hypoteesi, jonka mukaan tekoäly tulee kehittymään yli-inhimilliseksi ja teknologinen kehitys tulee kiihtymään niin paljon, että me, ihmiset, emme pysy enää täysin sen kehityksen mukana.  
    Koneoppiminen ja asiantuntijajärjestelmät ovat elementtejä, jotka liittyvät teknologiseen singulariteettiin. Kolmantena, ja nykyaikaisempana, elementtinä voi mainita termin big data, joka liittyy läheisesti sekä koneoppimiseen että asiantuntijajärjestelmiin. Big data tarkoittaa järjestelemättömän tietomassan keräämistä, analysointia, jakamista ja etsimistä, eli datan prosessointia. Big datan ei tarvitse olla rakenteeltaan yhtänäistä, mikä mahdollistaa monipuolisemman tiedonkeruun ja -käytön.

    Tulemmeko me, ihmiset, vaikeuttamaan omaa tulevaisuuttamme kehittämällä jatkuvasti älykkäämpiä ja tehokkaampia tietokoneita? Onko kunnianhimomme teknologian suhteen tulevaisuuden kannalta hyvä vai huono asia?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti