14 heinäkuuta, 2015

PLUTO:sta "soitettiin" Maahan !!!

Kuvahaun tulos haulle pluto cartoon
                                            How Did Pluto Get So Far Away?

 
 

Tätä puhelua avaruudesta on odotettu – Pluto-riemu repesi Maassa aamuyöllä

                Kuvahaun tulos haulle new horizons
Pluton sivuuttanut luotain teki kaikkien odottaman puhelun kotiin hieman ennen neljää aamuyöllä.
Nasan mukaan New Horizons -luotain on ohittanut kääpiöplaneetta Pluton onnistuneesti. Signaali hyvin sujuneesta lennosta saatiin hieman ennen neljää aamuyöllä Suomen aikaa, kun luotain teki odotetun puhelun kotiin.

Lähimpänä Plutoa luotain oli noin tiistaina iltapäivällä, kun se sivuutti kääpiöplaneetan 12 500 kilometrin etäisyydeltä. Lento oli historiallinen, sillä yhdeksän vuotta matkalla ollut luotain on ensimmäinen, joka on päässyt tähän tavoitteeseen.

Luotaimen ottamien uusien kuvien arvioidaan saapuvan Maahan keskiviikkona.


Jo ennen kuin lähietäisyydeltä otetuista kuvista on nähty vilaustakaan, ovat tutkijat joutuneet korjaamaan aiempia käsityksiään aurinkokunnan kaukaisesta kiertolaisesta. Pluto on nimetty kääpiöplaneetaksi vuonna 2006, mutta uusien kuvien perusteella monet tutkijat ovat sitä mieltä, että se on planeetta ja vielä hyvin erikoinen sellainen.

Kuvista käy ilmi, että Kuiperin vyöhykkeellä sijaitsevalla Plutolla on maapalloa suurempi ilmakehä. Lisäksi vain Pohjois-Amerikan kokoisella taivaankappaleella on omia säätiloja.


New Horizons -luotain jatkaa matkaansa syvemmälle Kuiperin vyöhykkeelle, jossa tuhannet taivaankappaleet pitävät sisällään jäätyneitä vihjeitä siitä, miten aurinkokunta on muodostunut.

Luotain kerää matkaltaan niin paljon tietoa, että kaiken sen lähettäminen Maahan vie aikaa 16 kuukautta. 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti