05 joulukuuta, 2018

500-metrinen kivenjärkäle - BENNU



Kuvahaun tulos haulle bennu asteroidi
Nasan luotain Osiris-Rex asettui kiertämään asteroidi Bennua maanantaina. 

Asteroidi on nyt noin 122 miljoonan kilometrin päässä Maasta.
Osiris-Rex on matkannut kohteeseensa noin kaksi vuotta ja kaksi miljardia kilometriä. Nyt Osiris-Rex laitetaan kiertämään asteroidia yli kahden vuoden ajaksi.

Bennu näyttää läheltä otetuissa valokuvissa isolta kivilohkareelta, jonka päälle on ripoteltu pippuria ja suolaa.
Tutkijat uskovat, että ”pippurissa” on paljon hiiltä ja muuta orgaanista ainesta aurinkokuntamme alkuajalta, yli 4,5 miljardin vuoden takaa. Sen vuoksi hanke on toteutettu.

Vaikka Bennu on asteroidi, se ei kierrä Aurinkoa Marsin ja Jupiterin ratojen välisellä vyöhykkeellä, kuten suurin osa aurinkokunnan asteroideista.
Bennu kulkee maapallon ja Marsin välissä, keskimäärin noin 160 miljoonan kilometrin päässä Auringosta.
Maan keskietäisyys Aurinkoon on 150 miljoonaa kilometriä. 
Niinpä Bennu on aika ajoin lähellä Maata.

Asteroidien tutkijat kuitenkin uskovat, että Bennu sijaitsi joskus kauan sitten asteroidivyöhykkeellä. Noin 500-metrinen timantin muotoinen avaruuskivi oli joskus osa paljon suurempaa asteroidia.
Tämä isompi asteroidi hajosi 700 miljoonaa–2 miljardia vuotta sitten. Isossa törmäyksessä toiseen asteroidiin se murtui palasiksi, joista yksi on Bennu.


Bennu tulee vuonna 2035 lähemmäs Maata kuin Kuu

On jopa pieni mahdollisuus, että se iskeytyy Maahan 2100-luvun lopulla. Törmäyksen todennäköisyydeksi on laskettu 1/2 700.

Bennu yllätti tiedemiehet


Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Osiris Rex -luotain on löytänyt merkkejä vedestä Bennu-asteroidilta, jota tutkimaan alus lähetettiin vuonna 2016. Maanantaina löydöksestä kertoneiden tiedemiesten mukaan asteroidin kallioiselta pinnalta löydettiin merkkejä vety- ja happimolekyyleista, jotka ovat edellytyksiä veden ja sitä kautta myös elämän esiintymiselle.

– Olemme löytäneet veteen viittaavia mineraaleja aurinkokunnan varhaisilta ajoilta, joka on juuri se mitä suunnittelimme löytävämme ja tuovamme takaisin Maahan, sanoi tutkimusryhmään kuuluva amerikkalaisen Arizonan yliopiston avaruustutkija Dante Lauretta uutistoimisto Reutersille.

Havainto tehtiin viime viikolla Osiris Rexin lennettyä vain noin 19 kilometrin päästä Bennu-asteroidista. Luotaimen on määrä jatkaa tutkimusmatkaansa ja palata näytteineen Maan kamaralle vuonna 2023.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti