01 huhtikuuta, 2019

Mikä tekee ihmisestä älykkään?







Tiede on tutkinut asiaa ja 
löytänyt useita älykkyyttä 
määritteleviä asioita.





1. Olet hoikka

Erään Neurology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hoikat koehenkilöt muistivat sanakokeessa 56 prosenttia sanoista, kun taas ylipainoiset osallistujat muistivat 44 prosenttia sanoista.
Viiden vuoden kuluttua laihat selvisivät tuloksesta samoin tuloksin, kun lihavammilla tulos tippui 38 prosenttiin.

2. Olet vasenkätinen

Joukko Ateenan yliopiston psykiatreja on tullut siihen tulokseen, että vasenkätisillä on muita enemmän henkistä joustavuutta ja laaja työmuisti. He ovat myös luovia ajattelijoita, jotka keksivät uusia ideoita hetkessä.

3. Olet introvertti

Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia lahjakkaista lapsista on introvertteja, eli sisäänpäin kääntyneitä. Kun he kasvavat aikuisiksi, he käyttävät sitä hyväksi asioiden käsittelytaidoissaan. Jopa yli 75 prosenttia ihmisistä, joiden älykkyysosamäärä on noin 160, ovat introvertteja.

4. Sinua rintaruokittiin vauvana

Brasilialaisessa tutkimuksessa seurattiin 6000 ihmistä syntymästä 30-vuotiaiksi. Tutkimuksen mukaan pidempään rintaruokitut lapset pärjäsivät aikuisena paremmin älykkyystesteissä kuin ne, joita oli imetetty vain kuukausi tai alle. Kauemmin rintaruokituilla oli myös aikuisena parempi palkka kuin pullosta syötetyillä.

5. Olet utelias

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on niin sanottu uteliaisuuden osamäärä, ovat muita tiedonhaluisempia ja ideanikkareita. Tämän ajatustyylin ansiosta he saavuttavat laajan tietämyksen asioista. Ajatustyyliä kuvaillaan ”ylivoimaisesti parhaaksi” työkaluksi keksiä yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

6. Puhut itseksesi

Jos puhut itseksesi, et suinkaan ole hullu vaan älykäs. Tutkimusten mukaan itsekseen puhuvat ihmiset osaavat ilmaista ongelmansa paljon selvemmin ja keksivät parempia ratkaisuja nopeammin kuin tuppisuut.


7. Olet vanhin lapsi

Vanhimmat lapset ovat yleensä muita älykkäämpiä, mutta syy ei ole genetiikassa. Laaja tutkimus vuodelta 2007 kertoo, että syy löytyy ympäristöstä ja perheen sisäisestä dynamiikasta. Esikoinen saa vanhempiensa täyden huomion. He myös toimivat nuorempien sisarusten opastajina, mikä kasvattaa esikoisten älykkyyttä ja kognitiivisia kykyjä.

8. Olet musikaalinen

On esitetty, että musikaalisesti lahjakkailla on rakenteellisesti ja toiminnallisesti erilaiset aivot kuin epämusikaalisilla. Tutkimustulosten mukaan tietyt musiikin aktivoimat aivojen alueet ovat musikaalisilla aktiivisemmat ja suuremmat kuin muilla. Samat aivoalueet osallistuvat muun muassa muistiin toimintaan ja kielellisiin taitoihin.
Tutkimus vuodelta 2011 on saanut selville esimerkiksi, että 4-6-vuotiaiden lasten sanallinen älykkyys parani jo kuukauden musiikkituntien jälkeen.

9. Olet sopeutuva

Älykkäät ihmiset mukautuvat muuttuviin olosuhteisiin paremmin kuin muut. Tutkimusten mukaan älykkäät ihmiset kykenevät muuttamaan omaa käyttäytymistään selvitäkseen muuttuvissa olosuhteissa.

10. Sinulla on hyvä itsehillintä

Tutkijat ovat löytäneet yhteyden älykkyyden ja itsekontrollin välillä.

Erässä vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa osallistujien piti valita kahden palkinnon välillä. Vaihtoehtoina oli pieni maksu välittömästi tai suurempi maksu myöhemmin. Ne, jotka valitsivat suuremman maksun, pärjäsivät muita paremmin älykkyystesteissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti