29 toukokuuta, 2019

Huawei-kohu uhkaa suomalaiskäyttäjiä

Kiinalaisjätti Huawei on pantu jenkkien toimesta ahtaalle.














Huawei-älypuhelinten käyttäjillä hätä voi tulla käteen syksyllä,
jos suomalaisille kansallisesti tärkeät sovellukset lakkaavat toimimasta, arvioi asiantuntija.

Huawei-kohu saattaa näkyä karulla tavalla myös suomalaiskäyttäjien arjessa, jos Googlen palveluiden lakkaaminen astuu voimaan 90 päivän kuluttua, kuten on arvioitu. Esimerkiksi pankki- ja karttasovelluksien poistuminen käytöstä olisi kova isku. Huaweilta tosin on vakuuteltu, että palvelut eivät lakkaa yhtiön vanhemmissa malleissa.
Kansallisten, merkittävien sovellusten loppuminen on suurin riski suomalaiskäyttäjille, arvioi IT-asiantuntija Petteri Järvinen. Toistaiseksi hän kehottaa käyttämään Huawein mallistoa vailla huolta.
– Ihan samalla tavalla voi käyttää kuin tähänkin asti, mutta kesän jälkeen ainakin yritysten kautta kannattaa miettiä. Turvapäivitykset eivät yksityishenkilön kannalta ole niin merkityksellisiä kuin vaikka Windowsissa ja Macissa, mutta jos estyy pääsy Googlen sovelluskauppaan ja kaikki Googlen palvelut lakkaavat, sitten on hankalampi tilanne elokuussa ja pitää miettiä, mitä tehdään.
Kiinalaisyhtiön kannalta tilanne näyttää nyt pahalta.
– Huolestuttavalta näyttää, että jos uutta puhelinta on hankkimassa, se varmasti jää helposti sinne hyllyyn ja otetaan muita malleja.

Kauppasodan uhkan juonne

Maanantaina kerrottiin, että amerikkalainen teknologiajätti Google lopettaa yhteistyön maailman suurimpiin puhelinvalmistajiin kuuluvan kiinalaisen Huawein kanssa. Päätöksen seurauksena muun muassa Gmail, Youtube ja Google Maps saattavat kadota kiinalaispuhelimista.
Taustalla on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätös, jossa kiinalaisyhtiö lisättiin viestintäteknologiayhtiöiden listalle, jolla olevat eivät voi käydä kauppaa yhdysvaltalaisyritysten kanssa ilman lupaa.

Sittemmin yhteistyön lopettamisesta kertoi brittiläinen prosessorivalmistaja ARM ja viimeisimpänä Panasonic. ARM:in kohdalla uutinen on kova, sillä se omistaa tärkeitä lisenssejä matkapuhelinten prosessoreihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti