26 kesäkuuta, 2019

Aitkenin allas - asteroidin törmäyskraatteri Kuun pimeällä puolella. Leveys yli 2 500 kilometriä ja syvyys yli 13 kilometriä.

Kuvahaun tulos haulle kuun pimeä puoli
Maasta käsin kyetään näkemään vain 59 prosenttia Kuun pinnasta.

Aurinkokuntamme mahdollisesti suurimman kraatterin alta Kuusta on löytynyt valtava entuudestaan tuntematon massa ainesta. 


Geophysical Research Letter -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus ”Deep Structure of the Lunar South Pole-Aitken Basin” kertoo tutkijoiden havainneen valtavan materiaalimassan Aitkenin altaan alla.

– Yksi mahdollinen selitys ainekselle on sen koostuminen törmäyskraatterin synnyttäneen asteroidin sisältämistä metalleista, jotka ovat edelleen hautautuneena Kuun vaippaan. Tiheä aines, mitä se onkaan ja mistä se on tullutkaan, vetää altaan pintaa jopa puoli mailia (reilut 800 metriä) kohti Kuun ydintä.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että Kuun pimeälle puolelle iskeytyneen asteroidin metalliydin saattaa olla edelleen sulamattomana kimpaleena Kuun vaipassa sen sijaan, että se olisi sekoittunut Kuun ytimeen.

Toistaiseksi ei ole täysin varmaa, mitä Kuun pimeä puoli kätkee sisäänsä, mutta tutkijat ovat löydöstä innoissaan.
Aitkenin allas on yksi parhaista luonnonlaboratorioista, jossa voidaan tutkia avaruudesta saapuneiden kappaleiden törmäysvaikutuksia - jotka ovat nykytieteen näkemyksen mukaan saaneet aikaiseksi kaikkien olemassa olevien kiviplaneettojen ja -kuiden synnyn.

Asteroideja tutkimalla on siis käytännössä mahdollista saada tietoa aurinkokuntamme synty- ja varhaisvaiheista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti