Hubble-avaruusteleskooppi havaitsi harvinaisen ja oudon räjähdyksen ulkoavaruudessa, kertoo Euroopan avaruusjärjestö (ESA) tiedotteessaan.

ESA:n mukaan kyseessä on erittäin harvinainen ja omituinen poikkeuksellisen kirkkaan valon purkaus. lmiötä kutsutaan nimellä Luminous Fast Blue Optical Transient (LFBOT). Räjähdys tapahtui paikassa, jossa sen ei odotettu tapahtuvan.

Chilessä sijaitsevalla Gemini South -teleskoopilla tehdyissä spektroskooppimittauksissa havaittiin, että räjähdyksen lämpötila oli "paahteiset"  20 000 celsiusastetta.

Todella outo sijainti

Tähtitieteilijät uskoivat aiemmin, että tällaisia ​​räjähdyksiä voi tapahtua vain galakseissa, mutta tämä ilmestyi tuhansien valovuosien päässä lähimmästä galaksista.

Toisin kuin mikään muu aiemmin nähty LFBOT, Hubble havaitsi, että se sijaitsee kahden naapurigalaksin välissä - noin 50 000 valovuoden päässä läheisestä spiraaligalaksista ja noin 15 000 valovuoden päässä pienemmästä galaksista.

Tähtitieteilijät uskovat nyt, että kyseinen räjähdys on saattanut johtua keskikokoisesta mustasta aukosta, joka tuhosi tähden.

Se saattaa myös olla seurausta kahden neutronitähden yhteentörmäyksestä, jotka ovat matkanneet kaukana isäntägalaksinsa ulkopuolella.

– Tämä räjähdys herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia, joten tarvitaan paljon lisätutkimuksia selvittääkseen, mikä LBOT:ien takana on, tähtitietelijä Ashley Chrimes sanoi.

LFBOT:t kuuluvat maailmankaikkeuden kirkkaimpiin tapahtumiin, ja ne ilmestyvät odottamatta. Ne loistavat voimakkaasti sinistä valoa ja haalistuvat noin muutamassa päivässä. Niiden olemassaolo havaittiin vuonna 2018, jonka jälkeen tähtitieteilijät ovat havainneet näitä keskimäärin yhden vuodessa.

Hubblea käyttävät yhdessä Euroopan avaruusjärjestö ESA ja Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa. Ne ovat ilmoittaneet rahoittavansa Hubblen toimintaa niin kauan kun se toimii ja on hyödyllinen.