17 lokakuuta, 2023

Bennu-asteroidin näyte sisältää vettä ja hiiltä

Osiris-Rexin asteroidinäytettä esiteltiin Nasan suorassa lähetyksessä keskiviikkona.Osiris-Rexin asteroidinäytettä esiteltiin Nasan lähetyksessä

Asteroidi Bennusta kerätyssä näytteessä on vettä ja hiiltä – siis elämälle välttämättömiä aineita, kertoo AFP.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa paljasti löydöksen yksityiskohdat, kun asteroidiluotain Osiris-Rexin näytesäiliö avattiin. 

Löydös tarjoaa lisää tukea teorialle, että maapallon elämän perusosaset ovat peräisin ulkoavaruudesta.

”Tämä on suurin hiilipitoinen asteroidinäyte, joka on tuotu Maahan”, astronautti Bill Nelson kertoi lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa hiiltä oli sekä mineraaleina että molekyylimuodossa. Vettä taas löytyi savimineraalien joukosta.

Esimakua näytteen sisällöstä saatiin jo 26. syyskuuta. Silloin paluukapselin uloin kansi avattiinTyö tehtiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan puhdastiloissa. Ne ovat Johnsonin avaruuskeskuksessa Houstonissa. Kannen ja kapselin sisäpinnoilta paljastui jo hieman pölyä. Se tarttui pintaan siinä vaiheessa, kun Osiris-Rex otti näytettä, eli lokakuussa 2020.

Asteroidiluotain lähetettiin kohti asteroidi Bennua syyskuussa 2016. Se saavutti läpimitaltaan noin 500-metrisen asteroidin joulukuussa 2018. Kaartelun jälkeen luotain sai napattua Bennun pinnalta kiviä ja pölyä lokakuussa 2020.

Luotaimen näytekauha vain hipaisi asteroidin pintaa. Se nappasi noin 200 gramman verran asteroidin pintaa, ja näyte sinetöitiin nopeasti paluumatkaa varten.

Osiris-Rexin paluukapselin sisällä näyte laskeutui jarruvarjojen varassa Utahin aavikolle 24. syyskuuta.  Se vietiin Utahista Houstoniin lentokoneella  25. syyskuuta. Näytteen ottanut laite, nimeltään Tagsam, on nyt purettu siihen pisteeseen, että sinetöidyn kannen voi avata.

OSIRIS-REX ei ole ensimmäinen luotain, joka tuo näytteitä Maahan. Edellisellä kerralla joulukuussa 2020 näytteen toi Maahan japanilaisten asteroidiluotain Hayabusa2Paluukapselissa oli näytteitä Ryugu-asteroidilta, tosin vain noin viisi grammaa. Tutkijat ovat löytäneet Ryugun näytteistä maapallon elämälle tärkeitä aminohappoja ja maapalloltakin tuttuja pah-yhdisteitä.

Nyt tutkijat pääsevät vertailemaan erilaisia näytteitä eri taivaankappaleilta. Asteroideja on erilaisia, joten tuskin näytteetkään ovat ihan samanlaisia.

Näytteitä voi verrata myös Kuusta tuotuihin kivinäytteisiin, joita on lähes 400 kiloa. OSIRIS-REXIN kiviä ja pölyä jaetaan tutkijoille eri puolille maailmaa. Näyte tarjoaa vihiä sitä, kuinka aurinkokuntamme muodostui. Bennu kertoo erityisesti, millaista kiveä on hiilipitoisilla asteroideilla.

Tällaiset asteroidit olivat aikoinaan myös maapallon rakennuspalikoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti